Малко над 4.5 млн. лв. са предвидени в бюджета на

...
Малко над 4.5 млн. лв. са предвидени в бюджета на
Коментари Харесай

МРРБ осигурява над 4.5 млн. лв. за изработване на общи устройствени планове на общини

Малко над 4.5 млн. лева са планувани в бюджета на Министерството на районното развиване и благоустройството за финансово подкрепяне на общини за изработването на общи устройствени проекти (ОУП) през тази година, оповестиха от районното министерство. Съгласно Закона за устройство на територията на министъра на районното развиване и благоустройството е предоставено разпределянето на плануваните в държавния бюджет средства за осъществяване на тази активност, както и реализирането на методическо управление, съгласуваност и надзор при възлагането, изработването, съгласуването и одобряването на общи устройствени проекти.

На интернет страницата на министерството са оповестени документите, указващи реда и изискванията за финансиране, като всички параметри се дефинират в съглашение сред Министерство на регионалното развитие и общините.

Сумите за финансово подкрепяне са с включен налог добавена стойност и се пресмятат процентно от контрактуваните цени сред общините и определените реализатори, съгласно категорията на общините, които са разграничени на три групи. За огромните общини от първа група се изплащат 50% от контрактуваната сума, само че не повече от 164 048 лв.. За общините от втора и трета категория, попадащи във втора група, се изпаща 65% от контрактуваната сума, само че не повече 142 650 лв.. За трета група, в която са общини от четвърта и пета категория, се покриват 80% от сумите, само че не повече от 121 253 лв..

Министерството на районното развиване и благоустройството ще финансира както общините, които през тази година стартират действия по направа на общи устройствени проекти, по този начин и тези, които са кандидатствали след 2016 година, само че не са сключили съглашение с министерството до изтичването на бюджетната 2020 година. Допуска се и финансиране на общините, които са сключили контракт с реализатор след 2014 година, само че чието деяние не е завършило. Финансова помощ се планува и за общините, попадащи в обсега на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Процедурите, свързани с реализиране на финансови прехвърляния, се извършват съгласно подписаните съглашения и са в директна взаимозависимост от интензивността на локалните управляващи.

Към момента 147 общини в България разполагат с утвърдени настоящи общи устройствени проекти за цялата им територия.

В интервала 2014-2020 година за активността по финансово подкрепяне изработването на общи устройствени проекти на общини от Министерството на районното развиване и благоустройството са предоставени прехвърляния в размер на малко над 18.2 млн. лв..
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР