Малко над 300 пенсионери от цялата страна се събраха пред

...
Малко над 300 пенсионери от цялата страна се събраха пред
Коментари Харесай

Над 300 пенсионери от страната протестираха за достоен живот

Малко над 300 пенсионери от цялата страна се събраха пред постройката на Министерския съвет в София . Те упорстват за обективен и спокоен живот.

Исканията им бяха показани по време на вчерашната конференция в Българска телеграфна агенция.

Текстът на декларацията, призната от 9 пенсионерски организации и Съюза на офицерите и сержантите от запаса:

От 01 юли 2019 година да се индексират всички пенсии за застрахователен стаж и възраст с механизма за преизчисляване на основата на междинния застрахователен приход за миналата календарна година с отчитане на средногодишната инфлация за 2016 и 2017 година

Минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст от 01 януари 2019 година да възлезе на 55% от минималната работна заплата, открита за същата година.

Пенсиите за неработоспособност заради общо заболяване, трудова акцидент , професионална болест или военна неработоспособност, да се дефинират след актуализиране на нормативната и поднормативната уредба обвързвана със общественото обезпечаване, опазването на здравето, здравната експертиза и оценката на работоспособността на хората с увреждания и да са обвързани с размера на обществената пенсия за напреднала възраст в съответствие от 100% до 160% за другите пенсии.

Да се анулира §6, ал.1 от Преходните и заключителните разпореждания на КСО, защото тази норма е в нарушаване на правилата на равнопоставеност и правдивост и по своята същина постанова дискриминация във връзка с част от българските пенсионери.

Да се одобри Закон за възрастните хора, които съставляват над 30% от популацията на България.

Протестиращите бяха издигнали плакати :

" Справедливост за пенсионерите ", " Равенство пред закона за жителите и ръководещите ", " Пенсионерите са жители с достолепие, а не електорат, който може да се купува ", " Пенсията е заслужена, а не е благодеяние от ръководещите ", " Таван и за заплатата на депутатите ".

Малко по-късно протестиращите отидоха и пред постройката на Народното събрание .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР