Малките пукнатини в политическата подкрепа в Съединените щати за бившия

...
Малките пукнатини в политическата подкрепа в Съединените щати за бившия
Коментари Харесай

Републиканците се сплотяват около Тръмп, след като ФБР обискира имението му във Флорида

Малките пукнатини в политическата поддръжка в Съединените щати за някогашния президент Доналд Тръмп се разширяваха през огромна част от тази година. Обаче, откакто Федералното бюро за следствие (ФБР) обискира имението на милиардера във Флорида, Републиканската партия бързо се сплоти зад него, отбелязва Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Това несъмнено не е изненада. В епохата на " постистината ", чийто водещ знак е точно самият Тръмп, обстоятелствата остават на назад във времето за сметка на страстите и псевдоаргументите, изопачаващи действителността. Избирателите от своя страна преценят кое е правилно съгласно тях най-много според от своите политически пристрастия.

Проучване на публичното мнение, извършено в края на юни от социологическия институт НОРК към Чикагския университет по поръчка на АП, сподели ясно разграничителната линия по въпроса дали Тръмп е отговорен за смъртоносния взлом на Капитолия на 6 януари предходната година от негови последователи, представители на крайната десница и почитатели на тайни теории: цели 86 % от демократите, само че единствено 10 на 100 от републиканците считат, че някогашният президент на Съединени американски щати носи наказателна отговорност за размириците и би трябвало да бъде съден.

Само допреди няколко дни недоволни последователи на Голямата остаряла партия към този момент се оглеждаха за евентуални нови нейни претенденти за президентските избори през 2024 година Няколко водачи на републиканците започнаха да обмислят дали да се изправят против 76-годишния Тръмп за партийната номинация. А републикански донори се оказаха в неловко състояние от разкритията на комисията на Конгреса, проверяваща щурма на Капитолия, за ролята на някогашния президент, отказал да признае провалянето си на изборите през ноември 2020 година и подстрекавал своите последователи да стачкуват.

Голямата остаряла партия обаче бързо се сплоти зад Тръмп след обиска, извършен в понеделник. ФБР претърси шикозното имение на милиардера в Мар-а-Лаго, в югоизточния Флорида, с цел да търси документи, които той задържал нелегално, откакто напусна президентския пост през януари 2021 година

" Тръмп преди малко завоюва първичните избори (на републиканците за президентските избори) през 2024 година ", съобщи сбито подкрепящият го ефирен коментатор Джак Пъсоубик.

Голямата остаряла партия се пробва да показа Тръмп като жертва на едно настоящо, водено от политически претекстове, министерство на правораздаването, нищо че заповедта за обиск е била утвърдена от федерален арбитър, отбелязва АП.

Губернаторът на Флорида Рон Десантис, който евентуално е най-силният му евентуален противник за номинацията на републиканците за изборите след две години, назова администрацията на президента демократ Джо Байдън " режим " - подготовка, употребена по принцип за управляващите в страни като Сирия и Северна Корея. Десантис дефинира обиска като " следващата ескалация на потреблението на федерални организации като оръжия против политически съперници на режима ".

В своите рецензии републиканците обаче " не помниха ", че при престоя на Тръмп в Белия дом министерството на правораздаването бе " наводнено " с представители на тяхната партия. Сега подложеният на критика шеф на ФБР Крис Рей оглави организацията през 2017 година, а преди този момент бе на висок пост в правосъдното министерство, все при ръководството на някогашния президент.

Администрацията на Байдън сподели, че не е знаела авансово за обиска.

Тръмп има още редица проблеми с правораздаването. Вчера милиардерът бе извикан от основния прокурор на щата Ню Йорк, с цел да даде показания по следствие на бизнес практики на своето семейство. След това той сподели, че се е възползвал от конституционното си право да не отговори на заложените му въпроси.

Въпреки правосъдните си несгоди Тръмп получи мощна поддръжка от републиканците - следващото доказателство, че държи крепко партията в своята хватка. АП изяснява този факт със способността му да се възползва от недоволството на мнозина републикански гласоподаватели от държавното управление и други институции.

Тръмп бе подсилен даже от редица свои евентуални противници за номинацията на Голямата остаряла партия за президентските избори през 2024 година Освен Рон Десантис, Крис Кристи също изрази безпокойства по отношение на обиска, въпреки да употребява надалеч по-балансиран език.

Сред относително дребното водещи републиканци, които резервираха безмълвие във вторник, бяха водачът на малцинството в Сената Мич Макконъл, който в частни диалози предизвиква партията да остави зад тила си ерата " Тръмп ", и представителката Лиз Чейни, която има основна роля в комисията на Конгреса, проверяваща щурма на Капитолия.

Бившият президент на Съединени американски щати си остава най-влиятелният глас в Голямата остаряла партия, отбелязва Ройтерс. При това съгласно някои наблюдаващи обискът на ФБР може да ускори още повече позициите му измежду републиканските гласоподаватели.

Самият Тръмп в характерен жанр се възползва от случая, с цел да се показа като жертва на политическо гонене, както наподобява, с мисъл за борбата за Белия дом след две години. Бившият президент на Съединени американски щати, който продължава да твърди, че успеха му на президентските избори през 2020 година е била с отнета с измами, неотложно осъди обиска в понеделник, а на другия ден популяризира видеозапис, характерен за предизборна акция.

" Няма планина, която да не можем да изкачим, няма връх, който да не можем да покорим, няма предизвикателство, с което да не можем да се оправим. Няма да се огънем, няма да се пречупим, няма да отстъпим ", сподели Тръмп.

Видеото е може би е най-силният негов намек, че възнамерява да се кандидатира още веднъж за президент през 2024 година, отбелязва Ройтерс. " Най-доброто следва ", сподели многозначително Тръмп, преди да призове в края на записа за набиране на средства.

Преди обиска съветници на милиардера го призовавали в частни диалози да изчака междинните избори за Конгрес през ноември, преди да разгласи, че ще се бори за Белия дом. Някои от тях обаче към този момент го поучават да удостовери проектите си още преди вота, отбелязва АП.

Подкрепените от Тръмп претенденти завоюваха създадените на 2 август - още преди обиска, - първоначални избори за установяване на претенденти на републиканците за гласуванията на 8 ноември. Това удостовери неповторимия по рода си статут на някогашния американски президент в неговата партия, която той разруши и построи отначало по собствен модел през последните седем години, показва АП.

Републиканците прочее имат всички шансове да лишават от демократите контрола върху двете камари на Конгреса след пандемията от новия ковид и провокираната от нея икономическа рецесия, последвана в този момент от невиждана от десетилетия инфлация, която се отрази съществено на бюджета на американските семейства. Така най-малко демонстрират изследвания на публичното мнение, систематизирани от профилирания уебсайт RealClearPolitics.

Още повече че междинните избори за Конгрес по предписание са несполучливи за партията на настоящия президент.

Според изследвания на публичното мнение повече от половината американци считат, че Тръмп би трябвало да бъде съден поради ролята си в мрачните събития на 6 януари предходната година, само че че в това време би трябвало да получи право да се кандидатира още веднъж за най-високия пост. 53 на 100 от участниците в анкета, извършена от Центъра за американски политически проучвания към Харвардския университет и оповестена на 1 август във в. " Хил ", да вземем за пример желаят Тръмп да бъде съден. В същото време 54 % от респондентите желаят той да бъде позволен до присъединяване в президентските избори.

Конституцията на Съединени американски щати не не разрешава на хора, против които има повдигнати обвинявания, да се кандидатират за Белия дом, напомня Би Би Си. Тя в действителност е много сбита по въпроса, като постановява, че претендентите би трябвало да са родени в Съединените щати, да са навършили 35 години и да са живели непрекъснато в страната през последните 14 години.

В същото време закон, който планува до три години затвор за корист с държавни документи, не разрешава на хора, наказани по него, да заемат федерални постове. Някои правни специалисти обаче разясниха, че е малко евентуално тази уговорка да издържи при обжалване или въобще да бъде приложена, като подчертаха, че единствените критерии за кандидатиране за президент си остават поданството, възрастта и местожителството, показва Би Би Си.

За момента не е ясно дали ще бъдат повдигнати обвинявания на Тръмп.

Редица демократи обаче са уверени, че някогашният президент на Съединени американски щати не би имал шансове да бъде определен, в случай че бъде съден.

" Признавам, че използването на закона (забраняващ заемането на федерални постове) по отношение на президент би било правно предизвикателство “, призна Марк Елайъс, водещ юрист на партията по изборните въпроси, представен от Би Би Си. В същото време той акцентира, че самата " концепция претендент да бъде съден по време на (предизборна) акция " би разтресла американската политика радикално.

Сам Нънбърг, някогашен консултант на Тръмп, заключи, че обискът, извършен от ФБР, съвсем сигурно ще ускори позициите му на първичните президентски избори на републиканците, изключително измежду тези гласоподаватели, които са почнали да клонят към Десантис. Ако в последна сметка на милиардера обаче бъдат повдигнати обвинявания по федерален закон, а Нънбърг чака да се случи тъкмо това, възможностите на Тръмп да притегли по-широк кръг гласоподаватели на самите президентски избори съгласно него ще намалеят сензитивно, отбелязва АП.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР