Малките фирми според мен подцениха възможността навреме да се прехвърлят

...
Малките фирми според мен подцениха възможността навреме да се прехвърлят
Коментари Харесай

Антон Иванов: Малките фирми трябва да изберат доставчик на ток на свободния пазар до началото на юни

„ Малките компании съгласно мен подцениха опцията в точния момент да се трансферират на свободния пазар за избор на снабдител на електрическа енергия , разчитайки, че срокът още веднъж ще се удължи, само че този период е закрепен законодателно и той не може да се продължи “, съобщи пред БНР Антон Иванов от Българския енергиен и минен конгрес по отношение на изтичащия период за дребните компании да изберат снабдител на ток и да излязат на свободния пазар.
Миналата година най-малките компании трябваше да излязат на свободния пазар на ток , беше им даден гратисен интервал, който на 1 юли изтича. По последните данни до момента единствено 1/3 са избрали снабдител на ток.

„ Фирмите е значимо да изберат снабдител, тъй като това директно въздейства на разноските им за електрическа сила . Ако тези разноски за ток от общите им са под 5 на 100, те могат и нищо да не подхващат. Но цената, която ще заплащат всички, които не са създали избор за снабдител на ток на свободния пазар след 1 юли, ще бъде доста по-висока . До началото на юни би трябвало към този момент да са се записали при новия снабдител и от 1 юли към този момент да получават от него електрическата сила по цени на свободния пазар “, изясни специалистът.

Антон Иванов съобщи също, че за разлика от предходната година, цените на електрическата енергия на свободния пазар са по-високи.

С над 30 на 100 се покачиха цените за всички снабдители . Но в случай че компаниите не изберат снабдител на свободния пазар, те ще заплащат още повече за електрическа енергия. Затова пък тези компании, които още предходната година избраха снабдител на ток на свободния пазар, се радваха на едни доста по-ниски цени от това, което в този момент ще получат всички от 1 юли. За страдание пазарните условия се трансформираха внезапно от началото на годината в цяла Европа, това евентуално ще се отрази и на контролирания пазар, само че към този момент няма метод страната ни да отхвърля да реализира желанията за либерализация на пазара , които обещаваше през годините и поемаше задължения, разписваше разнообразни документи в тази връзка ", разясни още енергийният специалист.

По думите му се чака нарастване на цената на електрическата сила, а за семействата ще се търсят всевъзможни способи да бъдат предпазени:

" Но съм песимистичен, че при подобен огромен скок, че ще се получи упованието за минимално нарастване от 2 - 3 на 100, както е било до момента ", сподели още Иванов.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР