Малки подобрения в хранителния режим, свързани с по-голяма консумация на

...
Малки подобрения в хранителния режим, свързани с по-голяма консумация на
Коментари Харесай

Малки подобрения в хранителния режим увеличат продължителността на живота

Малки усъвършенствания в хранителния режим, свързани с по-голяма консумация на плодове, зеленчуци и риба, могат доста да усилят продължителността на живота, сочат резултатите от проучване, представени от ДАРИК.

Става въпрос за първото проучване, което демонстрира, че здравословното хранене в разстояние на минимум 12 години доста понижава риска от гибел в резултат на сърдечносъдови заболявания, означиха учени от Харвардския университет.

Те изследвали връзката сред измененията в храненето на близо 74 000 възрастни през интервала 1986-1998 година и риска от гибел за тях през идващия 12-годишен интервал - 1998 - 2010 година

Участниците били интервюирани за хранителния им режим на всеки 4 години, както и за метода им на живот и здравословното им положение на всеки две години. Резултатите посочили, че подобренията в хранителния режим за 12-годишен интервал водят до понижаване на риска от гибел за идващите 12 години.

" Резултатите хвърлят светлина върху продължителния благоприятен резултат за здравето вследствие на усъвършенстваното качество на хранителния режим “, съобщи ръководителят на проучването проф. Франк Хю от университета. „ Хранителните привички могат да се възприемат според от кулинарните и културни желания на всеки субект, както и според от здравословното му положение ".

За възстановяване на хранителния режим способстват най-вече зърнените храни, плодовете, зеленчуците, рибата или омега-3 мастните киселини. 20-процентното възстановяване на хранителния режим, което може да се изрази в заместване на порция алено месо или салами с ядки или зеленчуци, е обвързвано с 8-17-процентно понижаване на риска от гибел.

Влошеното качество на хранителния режим обаче води до увеличение на риска от гибел с 6-12 % за същия интервал. Сред участниците, които по-дълго се придържали към здравословно хранене, намаляването на риска от гибел заради всевъзможни аргументи е 9-14-процентно.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР