Малки и средни предприятия се оплакват, че Китай не допуска

...
Малки и средни предприятия се оплакват, че Китай не допуска
Коментари Харесай

Китай не допуска внос на български храни с роза Дамасцена

Малки и междинни предприятия се оплакват, че Китай не позволява импорт на български хранителни артикули със наличие на роза Дамасцена. Това излиза наяве от последното присъединяване на компании на интернационалния панаир за дребни и междинни предприятия CISMEF в гр. Гуанджоу, където страната ни се показа с народен щанд, проведен от Изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинните предприятия (ИАНМСП).

Проблемът с роза Дамасцена е подложен от Костадин Джатев, началник на СТИВ Шанхай пред министъра на промишлеността и осведомителните технологии на Китай Миао Уей по време на панаира. Това оповестиха от Агенцията за дребни и междинни предприятия.

Става въпрос за артикули като вода, сладка, конфитюри, бонбони, локум и други. Департаментът по стандарти за сигурност на храните, проучване и оценка на Националната здравна стратегия към Националната комисия за здраве и фамилно обмисляне на Китай са приели и разгласили спомагателен лист с позволените съставки за хранителни артикули в Китай.

Документът съставлява така наречен позитивен лист на обичайно нехранителни вещества, които могат да бъдат влагани в хранителни артикули. Това значи, че всичко, което не попада в него, не може да бъде добавяно в храни и популяризирано на китайския пазар. В този лист единствения тип роза, който е категорично споменат е типът Рогоза. Това автоматизирано значи, че българските хранителни артикули със наличие на роза Дамасцена нямат право да бъдат продавани в Китай. Към момента български хранителни артикули могат да бъдат продавани, без да се упоменава категорично потребления вид роза. Проблемът не визира козметичната и парфюмерийна промишленост.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР