Малки и средни предприятия (МСП) ще могат да се възползват

...
Малки и средни предприятия (МСП) ще могат да се възползват
Коментари Харесай

Български компании ще могат да се възползват от новата програма по плана Юнкер

Малки и междинни предприятия (МСП) ще могат да се възползват от новата Програма на Българската банка за развиване (ББР) по Плана " Юнкер " за косвено финансиране на българския бизнес с подзаеми до 24 млн. лв.. Това е декларирал заместник-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, който е разкрил 15-ия годишен конгрес за поощряване на предприемачеството в България - Европейски ден на бизнесмена 2017, оповестиха от министерството.

Зам.-министър Борисов, е показал, че новата он-лендинг (междубанков заем от ББР за следващо финансиране (подзаеми) към МСП-клиенти на банките партньори) стратегия на ББР по проекта " Юнкер " надгражда предшестващата стратегия " Напред ", като фиксира, че новите подзаеми ще стартират от 3 млн. лв. и ще могат да доближат до 24 млн. лв..

Заместник-министърът е съобщил, че Програмата е ориентирана към дребните, междинни и междинни компании с личен състав до 3 000 души, като ще бъде повишен и размерът на гаранционния ангажимент на ББР - от 30 на 100 до 100 % от главниците по подзаемите. Увеличен ще бъде и размерът на подзаемите по новата стратегия - от 10 на 15 години. Средствата по програмата за косвено финансиране на българския бизнес са обезпечени от Българската банка за развиване и Европейската капиталова банка в границите на Инвестиционния проект за Европа. Програмата е ориентирана към дребните, междинни и междинни компании, които са клиенти на банките-партньори по схемата. Кредитните институции ще отпускат ново капиталово, планово и обвързваното с тях оборотно финансиране, а Българска банка за развиване има подготвеност да поеме до 100 % от риска по заемите.

Зам.-министър Борисов е показал още, че в България има над 326 хиляди микро, дребни и междинни предприятия, а в тях работят повече от 75 на 100 от заетите в страната, което е над междинното равнище в Европейски Съюз.

По думите му 2018 година ще бъде годината на финансовите принадлежности, подпомагащи предприемачеството. Той е дал образец с работата по процедурата за поощряване на предприемачеството по Оперативна програма " Иновации и конкурентоспособност ", която ще бъде ориентирана към започващи предприятия и се чака да бъде отворена следващата година, както и с " Фонда за ускорение и начално финансиране " с бюджет от 100 милиона лв., който ще е ориентиран напълно върху улеснение достъпа до финансиране за започващи предприятия.

" Управлението на средствата ще бъде посредством Фонда на фондовете и има за цел да покрие цялостния витален цикъл и развиване на едно дружество, като опция за достъп до финансиране посредством рисков капитал, който огромен брой започващи предприятия могат да получат ", е допълнил той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР