Малки и средни предприятия могат да получат финансиране до 1

...
Малки и средни предприятия могат да получат финансиране до 1
Коментари Харесай

Отпускат 200 млн. лева за изграждане на фотоволтаици за предприятия: Как се кандидатства

Малки и междинни предприятия могат да получат финансиране до 1 млн. лв. за фотоволтаични системи с сила до 1 мегават часа. Освен това, те могат да конфигурират и акумулатори, които да съхраняват създадената сила.

„ Това, което би трябвало да се приготвят предприятията е абстрактен план, който да демонстрира потребностите от електричество “, изяснява Калин Маринов, зам.-главен шеф на основна дирекция европейски фондове.

В взаимозависимост от категорията на предприятието и местоположението програмата финансира сред 35% и 50% от плана. Минималният размер на декларираното финансиране от обещано дружество е 75 000 лева, а оптималният – 1 000 000 лева
Когато предприятията са категория по-голямо дружество, т.е. приблизително дружество или малко сдружение със междинна пазарна капитализация. Това са категории с по-голям брой чиновници и са ситуирани в югозападния регион, те ще имат по невисок интензитет. Какво значи 50%? Това значи, че в случай че една инвестиция е 1 млн. лв., от нея могат да бъдат покрити 500 хиляди лв. с обществен запас.
Калин Маринов, зам.-главен шеф на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност “

„ Също по този начин имаме критерии, обвързван със цената на инсталацията – в случай че успее да реализира същата мощ на по-ниска цена получава малко повече точки “, коментира Маринов.

В една от столичните лечебни заведения към този момент втора година фотоволтаичната система зарежда охлаждането и отоплението на болничните стаи.
Нашите разноски понижиха с към 60% на съпоставими цени, откакто монтирахме тази апаратура и произвеждаме с нея в пиковите месеци, когато имаме най-дълго слънцегреене, към 60 киловата електрическа енергия.
Ботьо Стойнов, инженер

Болницата към този момент има фотоволтаична система, само че желае да добави още панели, този път по програмата.

„ Ние желаеме да сложим допустимо повече панели на южната част на постройката на болничното заведение. Там желаеме да сложим към 20-30 кв. метра панели “, споделя за бъдещите си проекти инженер Стойнов.

Около 100 хиляди лв. е коствала цялата инвестиция на болничното заведение.

„ Имаме и 16 броя слънчеви панели, с които затопляме водата за битови потребности и разполагаме с бойлери по 1000 литра “, добавя инженерът.

Очаква се до края на програмата финансиране да получат над 500 предприятия, а срокът за подаване на документите завършва на 15 март тази година.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР