Малайзийският премиер Исмаил Сабри Якоб обяви днес предсрочни избори, стремейки

...
Малайзийският премиер Исмаил Сабри Якоб обяви днес предсрочни избори, стремейки
Коментари Харесай

Малайзийският премиер свиква предсрочни избори

Малайзийският министър председател Исмаил Сабри Якоб разгласи през днешния ден предварителни избори, стремейки се да завоюва по-стабилен мандат и да приключи политическата неустойчивост, провокирана от коронавирус пандемията и корупционния скандал за милиарди долари, обвързван с държавния капиталов фонд 1 Ем Ди Би, съобщи Ройтерс.

Управляващата партия Обединена малайзийска национална организация побърза да разгласи свикването на предварителни избори, тъй като някои водачите на партията има заплаха да получат дълги присъди в пандиза по обвинявания в подкупи. По проект изборите трябваше да се проведат идващия септември.

Изборите ще се проведат в идните дни, тъй като Исмаил е притиснат от фракции, подкрепящи някогашния министър председател Наджиб Разак и ръководителя на партията Ахмад Захид Хамиди. И двамата бяха упрекнати в корупция, откакто Обединената малайзийска национална организация загуби изборите през 2018 година Двамата обаче споделят, че са жертви на така наречен политическа вендета.

Членове на опозицията се опасяват, че изборите ще се трансфорат в трамплин за завръщането на опозорени политици като Наджиб, влезнал в пандиза през август, както и за преустановяване на промените за битката с корупцията.

Исмаил съобщи в излъчена по малкия екран тирада, че през днешния ден султан Абдула Риятудин ал Мустафа Билах се е съгласил да разпусне Народното събрание. Членовете на изборната комисия ще се срещнат скоро, с цел да обсъдят дата за провеждането на изборите. Изборите би трябвало да се проведат в границите на 60 дни от разпускането на Народното събрание. Избирателната интензивност може да бъде ниска, в случай че определената дата съвпадне с нормалните мусони в края на годината. Промяната в държавното управление в края на годината също може да затрудни стопанската система, която към момента се възвръща от коронавирус пандемията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР