Малайзия, която е вторият най-голям производител на палмово масло в

...
Малайзия, която е вторият най-голям производител на палмово масло в
Коментари Харесай

Малайзия обмисля забрана на износа на палмово масло за ЕС

Малайзия, която е вторият максимален производител на палмово масло в света, съобщи, че може да спре износа на суровината за Европейския съюз (ЕС). Това става, откакто блокът наложи спомагателни ограничавания върху вноса на това ядливо масло заради опасения, свързани с обезлесяването, оповестява Reuters. По-долу може да прочетете какви ще са следствията, в случай че възбраната стана действителност.

Какво е повода за разногласието?
Малайзия и Индонезия от години са в спор с Европейски Съюз поради наложените рестрикции върху вноса на палмово масло, които съгласно двете страни съставляват търговски бариери и защитни ограничения за локалната промишленост за производството на маслодайни култури в съюза.

" Ако се наложи да ангажираме задгранични специалисти, с цел да се противопоставим на всяка стъпка на Европейски Съюз, би трябвало да го създадем ", показа комерсиалният министър на Малайзия Фадила Йусоф. Азиатската страна доставя близо 1/3 от света с палмово масло, като това е една от основните локални промишлености.
Реклама
Регламентът на Европейски Съюз за обезлесяването е в допълнение към оповестената през 2018 година инструкция на съюза за възобновимата сила, която изисква последователно унищожаване на транспортните горива на палмова основа до 2030 година

Освен това блокът дефинира обособена граница на сигурност за питателните замърсители естери на 3-MCPD за палмовото масло спрямо меките масла, създадени от култури като соя, рапица и слънчоглед.
Какво направи Малайзия за рестрикциите на Европейски Съюз?
Индонезия и Малайзия, които дават отговор за 85% от международния експорт на палмово масло, са подали обособени искове в Световната комерсиална организация против Европейски Съюз по отношение на директивата за възобновимата сила.

Производителите на палмово масло настояват, че са подхванали ограничения, с цел да изпълнят условията на Европейски Съюз, в това число да покачат националните си стандарти за узаконяване на стабилно палмово масло и да подобрят стандартите за запазване на околната среда и сигурност на храните, само че че блокът продължава да постанова нови ограничавания.
Реклама
Представители на Европейски Съюз настояват, че техните разпореждания не са ориентирани към нито една страна и имат за цел да подсигуряват, че производството на първични материали няма да докара до в допълнение обезлесяване и деградация на горите.
Как реагира пазарът?
Еталонът за бъдещи доставки на сурово палмово масло на Bursa Malaysia към момента не са реагирали на предлагането на Малайзия, макар че някои търговци обявиха, че го възприемат като сигнал за спад на цените. Някои представители на палмовата промишленост считат, че препоръчаната възбрана е прибързана реакция, която би навредила на бранша, до момента в който други намират позицията на Малайзия за похвална.

Малайзия съобщи, че ще разиска с Индонезия вероятната възбрана и други тактики за справяне с ограниченията на Европейски Съюз, защото двете страни се договориха да засилят съдействието си в битката с " дискриминирането " против стоката.
Как Малайзия ще спре износа за Европейски Съюз?
Според Reuters към момента не е ясно дали Малайзия обмисля директна възбрана на износа за Европейски Съюз или въвеждане на избрани мита.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР