Макс Ферстапен проведе едно великолепно състезание и напълно заслужено стигна

...
Макс Ферстапен проведе едно великолепно състезание и напълно заслужено стигна
Коментари Харесай

Ферстапен излъга Хамилтън в Малайзия, Фетел минимизира загубите

Макс Ферстапен организира едно превъзходно съревнование и изцяло справедливо стигна до успеха в Гран При на Малайзия, 15-и кръг от сезон 2017 във Формула 1.

Навършилият едвам 20 години в събота холандец започва от трета позиция, само че още в 4-ата обиколка майсторски изпревари Люис Хамилтън и до края не сложи нито в един миг под подозрение своя триумф. Световният първенец пък също може да бъде удовлетворен от надпреварата, защото финишира втори и по този начин направи още една значима крачка към трофея и през 2017.

Със сигурност вторият огромен воин на надпреварата с изключение на Ферстапен се споделя Себастиан Фетел. Германецът започва финален, само че след ужасно каране стигна до четвъртото място и по този начин въпреки всичко минимизира загубите си по отношение на Хамилтън. Фетел не бе надалеч и до третото място, само че в края износените гуми не му разрешиха да изпревари Даниел Рикиардо и по този начин Ред Бул се поздрави с двама водачи на подиума.

Големият губещ в Малайзия бе Кими Райконен, който въобще не започва. Финландецът бе втори на стартовата решетка, само че проблем с болида не му разреши въобще да се състезава в конкуренцията, в която Кими имаше шансове и за победа.

Така 5 кръга преди края на сезона Хамилтън усили с още 6 точки задатъкът си пред Фетел - 281 точки против 247. Все отново по-доброто държание на болида на Ферари в последните две надпревари, макар малшанса в тях за "черните кончета ", дава очаквания, че интригата ще остане до последно.

==

След удара по упоритостите на Ферари с последното стартово място на Себастиан Фетел, още по-големият удар предстоеше минути преди старта. Механичен проблем накара механиците да върнат втория в стартовата решетка Кими Райконен в бокса като концепцията бе финландецът да започва оттова. Само че проблемите се оказаха непреодолими и Кими въобще не започва, оставяйки Ферари единствено с един болид, и то финален, на старта.



Без конкуренцията на Райконен, Хамилтън започва съвършено в надпреварата. Добър бе и стартът на Макс Ферстапен, който зае второ място. Валтери Ботас пък изпревари втория Ред Бул на Даниел Рикиардо и зае трета позиция първоначално.



Ферстапен обаче мигновено стартира да слага под напън Хамилтън и в четвъртата обиколка изненадващо съумя да го изпревари по майсторски метод.



В същото време единствено за четири обиколки Себастиан Фетел бе стигнал до 11-ото място. Фернандо Алонсо задържа германеца няколко обиколки, само че и той не бе в положение да спре Фетел към похода му към челните позиции.

В 9-ата обиколка още веднъж станахме очевидци на изпреварване от Ред Бул на Мерцедес, надлежно Рикиардо зае трето място пред Ботас. В същото време пък Ферстапен усилваше задатъка си пред Хамилтън и непрекъснато поставяше най-бързи обиколки. В 17-ата обиколка задатъкът му към този момент бе над 8 секунди, а в това време Фетел към този момент бе стигнал до шестото място.

Постепенно гумите на водачите започнаха да се износват, а в това време Фетел изпревари и Серхио Перес, а с по-твърдите гуми непрекъснато приближаваше и Ботас.

Хамилтън даде старт на влизанията в бокса в 27-ата обиколка като излезе тъкмо пред Ботас и Фетел. Лидерът Ферстапен също смени гумите обиколка по-късно, а това направи и Фетел, който единствен сожи най-меките гуми в опита си да настигне Хамилтън. Пресичащата тактика му разреши да остане и пред Ботас, който мина през бокса в 29-ата обиколка.

В 30-ата обиколка Карлос Сайнс завърши присъединяване си след конфликт с Окон. Фетел пък стартира да записва непрекъснато подобряващи се най-бързи обиколки. Даниел Рикиардо бе по-бърз и от Ферстапен, и от Хамилтън, само че Фетел на собствен ред го приближаваше за третата позиция.

В 42-ата обиколка германецът записа обиколка от 1:34.080 минути - най-бърза в историята на пистата, а с това се приближи и директно до австралиеца.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР