Макрон критикува и ЕС, че е изгубил посоката през последните

...
Макрон критикува и ЕС, че е изгубил посоката през последните
Коментари Харесай

Макрон заплаши с референдум, ако парламентът не се разбърза с реформите

Макрон подлага на критика и Европейски Съюз, че е " изгубил посоката " през последните 10 години измежду раздуваща се администрация

Още по тематиката
Според френския президент източноевропейските държавни управления се отнасят към Европейски Съюз " като към супермаркет "

Премиерът Бойко Борисов, дружно с група министри и член на Българска народна банка, е на среща с Волфганг Шойбле

Френският президент Еманюел Макрон предизвести представителите на двете камари на Народното събрание, че ще се обърне непосредствено към волята на народа, в случай че не одобрят бързо предложенията му за институционални промени, в това число за редуциране на броя на сенатори и депутати с една трета.

Какво предлага президентът

В 90-минутна тирада пред членовете на Националното заседание и Сената, произнесена в двореца Версай в понеделник, той още веднъж посочи правилата, които желае да се следват от новата власт в страната, само че на процедура повтори известни до момента предизборни начинания без доста детайлности:
- Макрон предложи да бъде понижен броят на народните представители в долната камара от 577 на 385, а на сенаторите - от 348 на 232. (Пропрезидентската партия управлява 350 места в Националното заседание.)

- също така президентът заявява желанието си да бъде изменена изборната система, тъй че в нея да има повече съразмерно посланичество, с цел да може да се се чуват гласовете и на по-малки партии
- да се приключи съществуването на специфичния съд за министри и чиновници на най-високо равнище
- до есента да бъде отстранено изключителното състояние, въведено след терористичните набези
- до края на годината Франция да стартира така наречен демократични събрания на жителите за разискване бъдещето на Европейския съюз и по този начин да се даде образец на останалите 27 страни да копират на своя територия тази самодейност в подобаващ формат.
" Искам тези дълбоки промени на нашите институции да бъдат осъществени в границите на една година. Те ще бъдат импортирани в Народното събрание, само че в случай че се наложи, ще ги подложа на всенародно гласоподаване посредством референдум ", цитира думите му Reuters.

Критики към Европейски Съюз

Според него единствено по този начин Франция ще поеме по " коренно нов път ". Макрон подлага на критика и Европейски Съюз, че е " изгубил посоката " през последните 10 години измежду раздуваща се администрация. Решението на казуса с Европа е ръководството да се поеме от " ново потомство водачи ".
Макрон приказва за завръщане към " груповото достолепие " на Франция. " В предишното процедурите взимаха господство над резултатите, разпоредбите - над инициативността, живот на гърба на бюджета - над честността ", добави той.

От изборната си победа при започване на май президентът рядко се среща с медиите, до момента в който преди този момент беше техен чест посетител. 39-годишният някогашен банкер изненада с решението си да не даде нормалното обстойно изявление в чест на 14 юли, националния празник на Франция.
Хю Скофийлд от BBC разяснява по този мотив, че Макрон се държи като Шарл дьо Гол - дистанциран държавен глава, който рядко приказва, обхванат е от самобитна мистичност и символизъм и стои повдигнат над пристрастеностите на всекидневието. Той счита, че президентската институция е била принизена от предшествениците му - било като са се занимавали с прекомерно доста дейтайли, било като непрестанно са флиртували с медиите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР