Макрон има за цел да консолидира азиатско-тихоокеанския натиск на Франция при посещението в Бангладеш

...
Президентът Еманюел Макрон беше в Бангладеш в понеделник в опит
Коментари Харесай

Президентът Еманюел Макрон беше в Бангладеш в понеделник в опит да "консолидира" азиатско-тихоокеанската стратегия на Франция и да противодейства на "новия империализъм" в регион, където влиянието на Китай все повече се разширява.

„Въз основа на демократичните принципи и върховенството на закона, в регион, изправен пред нов империализъм, ние искаме да предложим трети път – без намерение да тормозим нашите партньори или да ги водим към неустойчива схема“, каза Макрон пред Prime Министър Шейх Хасина.

Съединените щати и Китай се състезават за влияние в по-широкия регион и Макрон избута Франция като предлагаща алтернатива.

„Бангладеш постепенно възвръща мястото си на световната сцена“, каза Макрон, говорейки, след като пристигна в столицата Дака в неделя след приключването на срещата на върха на лидерите на Г-20 в съседна Индия.

Той похвали това, което нарече "огромен успех" на южноазиатската страна, бързо развиваща се икономика и осма по население в света нация с повече от 170 милиона души.

Макрон и Хасина обсъдиха в понеделник „ангажимент“ от страна на авиокомпанията Biman в страната да закупи 10 A350 от европейския производител на самолети Airbus, потенциален договор, който може да струва до 3,2 милиарда долара.< p>Биман винаги е купувал самолети от американския производител Boeing и надеждата за покупка от Airbus беше "важен момент", каза Макрон пред репортери заедно с Хасина.

Макрон проведе разговори с Хасина в понеделник и посети мемориал на баща си, първия президент на Бангладеш Шейх Муджибур Рахман.

"И двамата се надяваме, че този нов стратегически ход между Бангладеш и Франция ще изиграе ефективна роля в установяването на регионална и глобална стабилност и мир", каза Хасина в понеделник.

Няколко Западните правителства изразиха загриженост относно политическия климат в Бангладеш преди общите избори, насрочени преди края на януари, където управляващата партия доминира в законодателния орган и го управлява на практика като гумен печат.

Посещението на Макрон следва тихоокеанско пътуване през юли до френската отвъдморска територия Нова Каледония, Вануату и Папуа Нова Гвинея, както и междинна спирка в Шри Ланка, в която той очерта своята „Индо-тихоокеанска стратегия“, насочена към „повторно обвързване“ на Франция с региона.

Макрон се срещна в неделя с индийския премиер Нарендра Моди, когото той прие в Париж през юли, в кулоарите на Г-20 в Ню Делхи.

Френското президентство предположи, че Макрон през последните шест месеца е „направил повече за Южна Азия, отколкото в космоса на десетилетие".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР