Макрон е кацнал в Пекин около 15:15 ч. (07:15 ч.

...
Макрон е кацнал в Пекин около 15:15 ч. (07:15 ч.
Коментари Харесай

Макрон пристигна в Китай с надежда да договори мир в Украйна

Макрон е кацнал в Пекин към 15:15 ч. (07:15 ч. по Гринуич). Това е първата аудиенция на френския държавен глава в Китай от 2019 година

Очаква се следобед той да се срещне с френската общественост в Пекин преди началото на натоварена стратегия. Френският президент, който пътува с делегация от към 50 предприемачи, ще се срещне с китайския водач Си Дзинпин и други висши публични лица в четвъртък, преди обособена среща със Си и шефът на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по-късно същия ден.

Макрон ще се стреми да отстоява твърда позиция във връзка с Украйна по време на диалозите със своя сътрудник Си Дзинпин и ще предложи " различен път " от директния конфронтационен звук, който постоянно се чува от Вашингтон, съобщи пред кореспонденти чиновник от неговата канцелария преди тридневното пътешестване.

Целите на френския водач включват опазване и ребалансиране на комерсиалните връзки на Китай с Европа, както и опазване на френските ползи в Азиатско-тихоокеанския район, където Париж се счита за състезател заради отвъдморските си територии и военни задачи, съобщи Агенция Франс Прес.

От китайското външно министерство пък показаха, че Си Дзинпин възнамерява да беседва с Макрон, с цел да начертае курс на двустранните връзки. От ведомството увериха, че Китай е подготвен да разиска с Европейския съюз намирането на политическо решение на спора в Украйна.

До този миг Пекин запазваше неутралитет в спора, само че не осъди съветската инвазия и вместо това ускори своите стопански и дипломатически връзки с Москва през последната година.

В навечерието на визитата си Макрон е разискал пътуването си до Китай и поддръжката за Украйна по време на телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Джо Байдън, заяви Белият дом. През последните дни Макрон беседва и с украинския президент Володомир Зеленски.

Според френски дипломатически източник двамата водачи са декларирали, че желаят Китай да помогне за " ускорение " на търсенето на решение на войната и да взе участие в построяването на резистентен мир в района

Президентите на Съединени американски щати и Франция се надяват също по този начин " да получат от китайците принос към световните старания за взаимност сред Севера и Юга " и да изградят " обща стратегия " в региона на климата и биоразнообразието.

Тридневното посещаване идва на фона на неотложната потребност в Европа да откри път към мир в опустошителната война на Русия в Украйна и до момента в който европейските водачи се борят с това по какъв начин да ръководят връзките си с Пекин - водещ търговски сътрудник на Европейски Съюз, чиито близки връзки с Москва и нападателни външни политиката ги направи все по-предпазливи, отбелязва Си Ен Ен.

За Пекин двойната дипломация може да предложи късмет да поправи този имидж, защото има за цел да се свърже още веднъж със света и да съживи вътрешната си стопанска система след три години на пагубни ограничавания на Covid. Но това може да зависи от способността му да направи верните сигнали за Европа във връзка с позицията си по отношение на войната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР