Македонското правителство разгледа и прие меморандума за сътрудничество в областта

...
Македонското правителство разгледа и прие меморандума за сътрудничество в областта
Коментари Харесай

Македония одобри сътрудничество с природен газ за България

Македонското държавно управление прегледа и одобри меморандума за съдействие в региона на природния газ сред Министерството на стопанската система на Македония и Министерството на енергетиката на България.

Това оповестиха от Скопие, представени от Българска национална телевизия. Министърът на стопанската система към този момент има правото да подпише съглашение сред двете страни, а съдействието ще разреши нова директна връзка сред двете системи за природен газ.

Както бе обявено от София по-рано, за осъществяване задачите ще бъде основана взаимна газова работна група, която в шестмесечен период от влизането на документа в действие ще приготви авансово технико-икономическо изследване за създаване на газовата връзка. То би трябвало да показа разбор на техническите, пазарните, икономическите, финансовите и регулаторните аспекти на плана и да разпознава решения за нужната инфраструктура на територията на двете страни. Въз основа на резултатите от тези изследвания, ще бъдат взети следващи решения по отношение на построяването на нова газова връзка сред двете страни.

Подписването на меморандума е напълно в сходство с задачите на съдействие в Енергийната общественост, основаване на районен енергиен пазар в Югоизточна Европа и цялостното му консолидиране с вътрешния енергиен пазар на Европейски Съюз.

Документът регистрира изгодите за сигурността на доставките за района на Югоизточна Европа и Европейски Съюз от осъществяването на плановете от Южния газов кулоар, в това число междусистемните връзки Гърция-България, Турция-България, районния газоразпределителен център „ Балкан “, както и други планове от общ европейски интерес в региона на газовата инфраструктура.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР