Македонското министерство на културата ще спре проекта „Скопие 2014“, който

...
Македонското министерство на културата ще спре проекта „Скопие 2014“, който
Коментари Харесай

Скопие премахва бутафорните паметници

Македонското министерство на културата ще спре плана „ Скопие 2014 “, който бе стартират при ръководството на предходния министър председател Никола Груевски, оповестиха медиите в западната ни съседка.

Преди няколко години беше дадена зелена светлина за плана, който промени центъра на македонската столица. Малкият площад в столицата бе посипан с монументи на герои от античността. През 2011 година там бе подложен големият монумент на античния военачалник Александър Македонски.

Македонският министър на културата Роберт Алагьозовски съобщи, че ще сложи под карантина плана, който включва редица бутафорни монументи по думите му.

„ Имайки поради, че се работи за комплициран план, който се състои от хиляди монументи и нова културна инфраструктура, към казуса подхождаме доста деликатно. Тъкмо в този смисъл "Скопие 2014 " не е включен в новата тактика за развиване на културата. Смятаме го за един тип вирус, който първо би трябвало да сложим под карантина, да го третираме изолирано, пък по-късно да решим какво може вероятно да планираме с него като последващо развиване ", сподели Алагьозовски.

Над река Вардар бяха издигнати и няколко нови моста, където също има десетки монументи. Проектът планува и слагане на голямо „ Панорамно колело “ за над 15 милиона евро. Всички фасади в центъра бяха изменени в барок. Правителствената постройка също бе изменена в барок.

Според разнообразни калкулации „ Скопие 2014 “ коства минимум 700-800 млн. евро на македонския поданик.

„ Незабавно би трябвало да спрем плана „ Скопие 2014 ", тъй като всеки ден като от кутията на Пандора изскачат кичозни монументи, статуи, колони..., които са безусловно ненужни и костват скъпо ", сподели наскоро министърът на културата Роберт Алагьозовски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР