Македонският президента заяви, че не е негов проблем, ако на

...
Македонският президента заяви, че не е негов проблем, ако на
Коментари Харесай

Пендаровски посъветва българските членове на Историческата комисия да говорят по-малко

Македонският президента съобщи, че не е негов проблем, в случай че на някого пречи срещата му с „ ОМО-Илинден “
Македонският президент Стево Пендаровски непосредствено упрекна българските учени от смесената историческа комисия за напрежението сред двете страни. Това стана след съвещанието на Съвета по сигурност към президента на районен съд Македония, написа БГНЕС. Той акцентира, че метода на Кирил Петков бил друг.

„ През миналата година и половина акцентът, който София сложи, беше прекомерно огромен върху Историческата комисия. Дори и да не е записано в Договора от 2017 година, де факто тези така наречен „ общи исторически събития “, се трансфораха в предусловие за започване на договарянията за участие в Европейски Съюз. Новият метод, който беше приветстван и от Скопие, и от интернационалната общественост и Брюксел, допуска Историческата комисия да бъде единствено една от петте, които ще работят, и въз основа на напредъка в останалите работни групи и комисии ще се прави оценка дали до края на френското председателство районен съд Македония е изпълнила изискванията и заслужава да стартира договарянията след 17 години очакване.

„ Това, което усложнява и ще усложнява работата на Историческата комисия е реториката, която се чува понякога от членовете на Историческата комисия от София, които постоянно преди срещата си с македонските си сътрудници се пробват да наложат решения на тази комисия “, сподели Пендаровски.

„ Моят съвет към тях е по-малко да се приказва пред медиите, по-малко предопределяне на изхода от работата на тази комисия, а повече съответни резултати, само че единствено посредством пълноправен разговор с техните македонски сътрудници “, акцентира Пендаровски.

Той изясни, че щяло да има промени в тяхната Конституция, когато има аргументи за това. Пендаровски сподели още, че бил сюрпризиран от мненията в България след срещата му с представители на организацията ОМО „ Илинден “.

„ Ако на някого пречи самата среща на президента на районен съд Македония с македонци, откъдето и да са те, това не е мой проблем “, добави Пендаровски. Според него, „ няма нищо противоречиво в диалозите с хората, които бяха при мен “. „ Нито една точка или запетайка не беше в несъгласие с Договора от 2017 година “, акцентира македонският президент. Той увери, че не е имало задни мисли при организирането и провеждането на срещата с ОМО „ Илинден “ – Пирин. „ Приемал съм и българи – жители на районен съд Македония “, сподели президентът и акцентира, че ще продължи да го прави.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР