Македонският премиер Димитър Ковачевски призова за национален и обществен консенсус

...
Македонският премиер Димитър Ковачевски призова за национален и обществен консенсус
Коментари Харесай

Ковачевски призова за национален коснесус в РСМ, за да тръгнат към ЕС

Македонският министър председател Димитър Ковачевски прикани за " народен и публичен консенсус с цел да се извърши стратегическата цел на РСМ - участие в Европейски Съюз " в изявление за държавната организация МИА.

По отношение на измененията в Конституцията, които са част от Преговорната рамка и изискване за провеждането на втората междуправителствена конференция, което значи и започване на договаряния за участие, Ковачевски счита, че " депутатите сега имат доста -важна работа от това да водят предизборна акция и да вършат сметки за министерски и управителен кресла ".

" Сега бих споделил, те имат най-важната задача - това значи да подсигурят европейско бъдеще и вероятност за страната, за жителите, които са им дали мандат. Не единствено държавното управление, освен опозицията, а цялото общество би трябвало да сплоти сили за евроинтеграцията на Северна Македония. Необходим ни е народен и общестнвен консунсус за окончателното реализиране на стратегическата цел - РСМ да стане член на Европейски Съюз ", предава БГНЕС.

На 18-ти август, когато ще се организира първото съвещание в Народното събрание за измененията в Конституцията, Ковачевски чака " прям, първокласен и логичен парламентарен спор, където ще бъдат изнесени всички причини, за всички дружно да доближат до едно надпартийно решение, което ще показва съвестност и отговорност в един предопределен миг, който надали ще се повтори ".

Според Ковачевски " опозицията би трябвало да реши дали поддържа евроинтеграцията, същински и по-същество, или пък поддържа изолацията на страната ".

" В началото говореха за българизация. След като станя ясно, че няма сходно нещо, в този момент приказват за български диктат. Промените в конституцията не са диктат от никого. Не са и оферти на една страна. Те са част от Преговорната рамка за РСМ за участие в Европейски Съюз. Нищо повече и нищо по-малко ", сподели още той.

Македонският министър председател счита, че не може да се чакат нови претенции от страна на София. " Исканията ще бъдат за промени.... ще би трябвало да взимаме съществени и сложни решения, които ще подсигуряват по-доъбр живот на жителите ", сподели още той.

 

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР