Македонският министър на външните работи Буяр Османи призова за повече

...
Македонският министър на външните работи Буяр Османи призова за повече
Коментари Харесай

Османи към Кирил Петков: 6 месеца са много, ще продължим с натиска върху България

Македонският министър на външните работи Буяр Османи прикани за повече напън върху България за районен съд Македония да стартира договаряния за участие в Европейския съюз.

" Трябва да продължим с напрежението и слагането на къси периоди. Ние сме изцяло подготвени и имаме право да правим напън върху България и Европейски Съюз ", сподели Османи пред локалната " ТВ 24 ". По мотив казаното от българския министър председател Кирил Петков, че през идващите 6 месеци би трябвало да има прогрес в двустранните ни връзки Османи изрази незадоволството си от този " дълъг интервал ".
Българският интерес в Северна Македония - какво да направи България
През 2021 година България възприе нов метод във връзка с разногласието с Република Северна Македония (РСМ). Президентът Радев и назначените от...
Прочети повече
" Шест месеца са прекомерно дълъг интервал при сегашната обстановка, в която се намира района. Има доста открити въпроси. За нас този интервал не е подобаващ. Трябва да седнем с Петков и да беседваме какво значи този интервал. Подобен метод трябваше да има доста от дълго време. Първото междуправителствено съвещание с нищо не се разграничава от останалите. Нямаше потребност целият район да бъде превръщан в пленник ", сподели още той. Според него " единственият проблем е неодобрението на преговорната рамка от страна на България, която оспорвала някой моменти от нея ".

На провелия се нощес в Брюксел Съвет „ Общи въпроси “ България препотвърди позицията си по отношение на началото на договарянията за присъединение на районен съд Македония към Европейския съюз. 

Страната ни удостовери, че не може да утвърди плана на преговорна рамка и установяване на краен период за привикване на първа Междуправителствена конференция с Република Северна Македония, защото условията на националната Рамкова позиция, подкрепена с Декларация на Народното събрание, не са изпълнени. По гледище на България Съветът удостовери, че цялостното осъществяване на буквата и духа на Договора за другарство, добросъседство и съдействие от 2017 година е част от присъединителния развой.

Постоянният представител на България към Европейски Съюз дипломат Румен Александров, който управлява българската делегация за присъединяване в постоянното съвещание на Съвета „ Общи въпроси “, изрази готовността на България да продължи директния разговор със Скопие с оглед намиране на решение на зародилите през годините проблеми, свързани с неизпълнението на Договора и отбраната правата на жителите с българско съзнание. България удостовери, че поддържа консенсуса за приемане на Преговорната рамка и привикване на първа Междуправителствена конференция с Албания въз основа на личните й заслуги. Страната ни остава ангажирана с европейската вероятност на шестте страни от Западните Балкани и Турция, написа БГНЕС. 

Още от БАЛКАНИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР