Make art with your heart first, but your mind not

...
Make art with your heart first, but your mind not
Коментари Харесай

10-те най-нелепи рими в съвременната българска поп музика

„ Make art with your heart first, but your mind not too far behind! “
– Росен Тенев (Да, сигурен съм че е мой, почти…)

За тези от вас, които не знаят британски, това значи: „ Правете изкуство първо със сърцето си, само че дано мозъкът ви не остава доста по-назад! “. Жалко обаче, че е нямало кой да го каже на някои от присъстващите в тази десетка реализатори, до момента в който са писали текстовете си. Пригответе се да убиете малко мозъчни кафези, тъй като този път отброяваме десетте най-нелепи рими в българската известна музика.

  • Тъй като има безчет доста нелепи рими, родили се от мозъците на нашите реализатори, ще се ограничим единствено до мейнстрийм R’n’B и хип-хоп реализатори в интервала сред 2010 и актуалната 2018 година. За страдание, няма да включваме поп-фолк тъй като нелепите рими там си заслужават лична десетка! Също по този начин, бих желал да уточня, че под „ нелепи рими “ разбираме освен нискокултурни простотий и глупости, само че и умишлено смехотворни лирически конструкти (тоест, преднамерено нелепи рими).

10. Pavell & Venci Venc’ – SeTaaBrat

„ Евро или йени, долари зелени, / обръщам ги във левове и върша нови схеми! “


Започваме с нещо малко по-невинно, като за укрепване на апетита. Римата, въпреки и недомислена, най-малко има някаква логичност, за разлика от някои други, които предстоят. Може би обаче, някой в действителност би трябвало да осведоми Павел и Венци Венц за курса на йената по отношение на лв., който сега, до момента в който пиша това е 1 = 0,0152 (тоест една йена е в пъти по-евтина даже от четвърт стотинка). Поправете ме, в случай че бъркам, тъй като не мисля, че разбирам кой знае какъв брой от финанси, само че ми се коства като че ли братлетата ще създадат от първия милион – седем, седем, седем… в дълг, в случай че считат да обръщат йени в левове и с тях да вършат нови схеми. Освен, може би, в случай че не приказваме за схеми от вида на „ партия за бира и цигари “.

9. Ogi 23 & Rudi, Duli, Muden & Kukusheff – Дневен ред

„ Точно по този начин, влизам в политиката / и ще интегрирам айряна във мастиката! “

8. СкандаУ – Replay

„ Само тя си мисли, че съм единствено нейн Гуру, / бело ендуро – дай газ, фани куру! “


Осмо и девето място, би трябвало да си призная, имат известни черти на лирически талант и в действителност ми харесват. Те са от вида нелепи рими, които са нелепи преднамерено, за да стане смешка. Нямам рецензия към тях, почтено казано, дори считам, че в случай че повече представители на известната сцена пишеха лириките си по този начин, щяхме да имаме една много по-прилична поп музика, която не разчита на потрес, разврат и дегенеративно държание, с цел да продава.

И оттук нататък, неизбежно се стартира с безсмислиците и позьорската дивотия, пригответе се. Бихме могли дори да играем на една игра с тези от вас, които считат, че могат да пият. Обърнете по 50 грама корав алкохол за всякога, в който срещнете липса на логическа съгласуваност, неначетеност, развратно държание или вербална експанзия. За да бъдем лицемери, можем да включим и прослава на опиати и ексцесивната им приложимост. Ако ви е боязън, че ще се „ трупясате “ още на първите няколко, можете просто хипотетично да си следите грамчетата. С това към този момент казано, да задълбаем малко в същността на тези лирически шедьоври.

7. TITA – Photoshop

„ Може да е малко лицемерно, / само че знай че съм по-гореща от Inferno! “


Първо на първо – черна точка, задето римуваш българска дума с чуждица, маце! Оттам на сетне… Какво общо има лицемерието ти, с това какъв брой си гореща, че да ги навързваш в рима? Това е все едно аз да римувам примерно: „ Небето е синьо, имам тениска на Роналдиньо! “. Още повече, в случай че осъзнаваш лицемерието си, това не те прави по-малко двуличен, дори по-скоро противоположното, тъй че, даже като опрощение за тоталната промяна на позиция във втория ти куплет, това не работи в интерес на „ героинята “ ти.

6. Young Bb young, Princc Vihren и 100 кила – O Kolko Si PROs

„ Със мисли ме простреля, / брат ми, по-тъп си от неделя! “


Преди какъв брой време тази ария беше шлагер? И до ден сегашен към момента се чудя какво тъкмо значи да си по-тъп от ден от седмицата и за какво тъкмо неде… А не, чакай, второто го знам! Да ви кажа ли? Защото неделя се римува със простреля! Аплодисменти, бурни овации за хората, които римуват просто, с цел да има рима. Наистина бездънен талант, чак се изгубих в мрака, фенерчето спря да ми е потребно, толкоз е бездънен. Цял морски фар да носех със себе си, отново щях да се изгубя. Впрочем, 100 кила има шанс че това е десетка с най-нелепи РИМИ, другояче „ Пияната сопа желае малко баунс, / какъв брой Мики Маус! “ щеше да бъде преди всичко, само че за жалост не се римува.

5. Pavell & Venci Venc’ – Havana

„ Мария, Мария, Мария-Хуана, / hakuna matata, fiesta mañana! “


Окей, единствено да светнем още веднъж Павел и Венци Венц, че „ Хакуна матата! “ идва от Занзибар и Кения и се употребява най-вече там, поне и в Танзания. Всички те – много надалеч от Хавана, където приказват испански. Но добре, че най-малко с втората част на римата сте нацелили нещо, хора, другояче щяхте да получите още няколко спомагателни порции самун от мен.

4. Krisko ft. Slavi Trifonov – Гледай по какъв начин се прави

„ Ше ги бомбя, тука, над закона! / Искам да източа всички банкови клона! “


Окей, брато, така и така нямаш идеална рима, можеше най-малко да си го кажеш, както е граматически вярно – всички банкови клонове, и отново да си запазиш лирическата конструкция. Аз ли би трябвало да ви ги споделям тези неща, дето до момента съм написал пет песни на кръст в тетрадка от сива хартия, бе?!

3. Гери-Никол – Готина и луда

„ Яката дупара, кой ше я бара? “


О, да! Великата екзистенциална рецесия на Гери-Никол. Кой ще бара яката дупара? Честно казано, в случай че бях седнал да пиша този материал доскоро повече от година, тази инстантна класика в българската лирика щеше да вземе първо място. За неин шанс обаче, единствено няколко месеца по-късно излязоха двата шлагера, които безкомпромисно са окупирали първо и второ място в нашата десетка…

2. Krisko – BAZOOKA

„ Казаха ми – има с к‘во да се фука. / Разклати я малко тая базука! “


И несъмнено, че единият от тях ще е на Криско. Смятам даже да оставя това без коментар, дано просто попие в мозъците ви на мира, че е повечко като за едновременно, а това, което ви чака преди всичко, не е по-добро… Пригответе се!

1. TITA – Антилопа

„ Ах, каква си антилопа, газела, / да ти пръсна екрана и панела! “


Ето това е просто велико! Хъ-хъ-хъ! Колко съм находчив, хъ-хъ-хъ! „ Да ти пръсна панела! “ е метафора за анален секс! А‘де, смейте са, уе! Забавно е! Някак си, не знам за какво, дочувам почерка на Криско върху тази песен… Хмм? Почти като че ли той я е писал, хмм… Я, чакай малко, кой отново беше продуцент на Тита, че забравих? Е, все тая…

Доскоро от мен! И очаквайте още такива десетки в идните седмици. Впрочем, към тези от вас, които одобриха предизвикването с 50-те грама – живи ли сте още?

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР