Макар стъпките за ограничаване на производството на нефт да са

...
Макар стъпките за ограничаване на производството на нефт да са
Коментари Харесай

Какво показва петролният срив

Макар стъпките за ограничение на производството на петрол да са съществени, към този момент резултатът от тях е нищожен

" Каквото и да са научили анализаторите на нефт и петролните търговци през последните 50 или 100 години, то ненадейно беше сложено под въпрос. "
Ойген Вайнберг, Commerzbank Търговци да би трябвало да заплащат на купувачите, с цел да се освободят от стоката си. Тази необикновена обстановка се случи в понеделник на пазара на най-големия производител на недопечен нефт в света - Съединени американски щати. Цената на договорите с доставка през май на сорта West Texas Intermediate (WTI) падна под нулата за пръв път в историята.

Сривът е резултат както на световни аргументи, по този начин и на локалните условия. В международен мащаб предлагането на петрол доста надвишава търсенето, защото държавните управления се пробват да лимитират разпространяването на COVID-19 и блокират стопанските системи. Хората към този момент не карат до работа, фирмите вършат по-малко автомобилни транспорти, а самолетите са приземени. И въпреки стъпките за ограничение на производството на петрол да са съществени, към този момент резултатът от тях е нищожен.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Голямо предложение и доста неустановеност

Въпреки че историческият срив е ненапълно особеност, сериозният спад на цените както на брента, по този начин и на американския лек нефт демонстрира, че пазарът се тормози, че високото предложение и слабото търсене ще оставят огромни количества от суровината без място за предпазване. Основният американски център за предпазване в Кушинг, Оклахома, където се доставя WTI, се чака да бъде напълнен до седмици.

Търсенето на нефт е в колапс макар съглашението на Саудитска Арабия, Русия и другите страни, обединени в ОПЕК+, за понижаване на производството. Местата за предпазване на нефта в целия свят се изчерпват на фона на дневното произвеждане от към 100 млн. барела дневно. В началото на годината американският нефт се продаваше за над 60 $ за барел, а в понеделник за 40 под нулата.

Рафинериите не желаят да преработват петрола в бензин, дизел и други артикули, защото доста малко хора пътуват, а интернационалната търговия внезапно се забави. Петролът към този момент се съхранява на танкери и във всевъзможни кътчета на света. Една от малко останалите перспективни елементи на петролния бизнес сега е притежаването на цистерни и танкери.

Светът има планиран потенциал за предпазване на 6.8 милиарда барела, а близо 60% са запълнени съгласно енергийните специалисти. Освен в Съединени американски щати складовете са съвсем цялостни в Карибския басейн и Южна Африка, а Ангола, Бразилия и Нигерия може да изчерпят потенциала си в границите на дни. Тръмп разгласи, че държавното управление " търси метод да сложи до 75 млн. барела " в Стратегическия нефтен запас, който се употребява като буфер по време на рецесии и е основан след петролното ембарго 1973-1974 година Резервът има към 635 млн. барела и е оборудван за предпазване на още 75 млн. Но даже и това да се случи, дневно в него могат да влизат единствено към 500 хиляди барела, отбелязва New York Times.

Рекордна договорка напразно

Сривът на цената идва единствено десетина дни откакто на 12 април Организацията на страните - експортьорки на нефт (ОПЕК), и нейните съдружници, обединени в ОПЕК+, се съгласиха да понижат производството с 9.7 млн. барела дневно през май и юни, което е връх и еквивалент на към 10% от световното предложение. Въпреки това даже членовете на алианса да се придържат към договорката, което историята подсказва, че може и да не се случи, търсенето продължава да понижава. Международната организация по енергетика чака, че международното търсене може да потъне с 29 млн. барела дневно този месец, което се дължи на блокираната от пандемията стопанска система. Месец май няма да е по-различен.

Американските производители на нефт също понижават добивите, само че не задоволително бързо. При сегашните темпове то ще падне до под 11 млн. барела дневно до края на годината от 13.3 млн. в края на 2019 година

Подобни съкращения би трябвало да оказват помощ за стабилизиране на пазарите, само че това може да отнеме месеци. Договорът за американски нефт с доставка през май 2021 година се търгуваше в сряда за към 32 $ за барел, което демонстрира какъв брой време може да отнеме връщането на цените до равнищата, които бяха преди единствено няколко седмици.

" Без оповестяване на по-големи съкращения на производството и защото последните останали уреди за предпазване ще се изпълнят скоро, занапред нататък може да следим сходни големи промени в цените на петрола ", счита Луиз Диксън от консултантската компания Rystad Energy. На процедура впечатляващото понижение на добива няма да е задоволително за стягане на пазара от април до края на годината.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че водещите международни производители могат да обсъдят в допълнение последната договорка за понижаване на произвеждане, в случай че е належащо. Фактическият водач на ОПЕК Саудитска Арабия разгласи, че е подготвена да предприеме спомагателни ограничения за стабилизиране на пазара дружно с други производители. Но тези поръчки по-скоро звучат като обезверен ход, който няма да впечатли никого.

Удавени от евтиния нефт

Много американски шистови компании ще усетят съществени проблеми макар напъните на Доналд Тръмп. Президентът на Съединени американски щати оказа помощ за договорката на ОПЕК+ и настоя предходната седмица, че промишлеността ще се възвърне " надалеч по-бързо ", в сравнение с се очакваше - изказване, което в този момент наподобява неуместно. Според известията Тръмп обмисля проект страната да заплаща на тези компании да не добиват нефт. Тази концепция може да му завоюва поддръжка в Тексас и Северна Дакота, само че Конгресът надали ще я утвърди. Законодателната власт към този момент отхвърли по-ранно предложение за закупуване на американска суровина за стратегическия нефтен запас на страната, написа сп. Economist.

Повече компании обаче могат да спрат добива, без значение дали страната ще им заплаща за това. Цена на петрола от 10 $ и надолу ще принуди съвсем всички американски добивни компании, които имат задължения, да разгласят банкрут и да изискат краткотрайна отбрана от кредитори, предвижда пред CNN специалистът от Rystad Energy Артьом Абрамов. Той чака провал на над 1100 американски компании, в случай че цената се задържи на 10 $ и по-ниско. Консултантската компания предвижда, че 20 $ за барел могат да доведат до банкрут на 533 американски петролни компании до края на 2021 година " При 30 $ към този момент е доста неприятно, само че при 20 или даже 10 $ ще настане цялостен призрачен сън ", предизвестява Абрамов.

Не всеки производител на петрол се сблъсква с толкоз изострен проблем. Сортът брент, който се следи от вложителите и се добива в Северно море, по-лесно може да бъде складиран в танкери. Което изяснява за какво и неговата цена падна внезапно, само че не чак до равнището на WTI.

Таксите за танкери се повишиха, защото производителите и търговците се стремят да ги изпълнят с петрол. Според американската банка Morgan Stanley преди година таксата за предпазване дневно на танкер е била към 40 хиляди $, а при започване на април е надхвърлила 200 хиляди Тези цени отразяват залога на някои търговци, които се надяват да изчакат спада на цените в морето.

Но ще бъде мъчно бързо да се решат проблемите на петролната промишленост. Нефтената инфраструктура е комплицирана и не е елементарно да се спрат крановете. Затварянето на нефтените кладенци и рестартирането им, когато търсенето се възвръща, може да изисква скъпо съоръжение и квалифицирани експерти.

Освен това страни като Саудитска Арабия и Русия, чиито стопански системи разчитат на петрола, насилствено понижават производството. А и не е ясно какъв брой дълго могат да устоят на стабилно ниски цени на петрола, преди да се стигне до остри обществени проблеми.

COVID-19 и рестартът на стопанската система

Основният проблем остава сривът в потреблението на нефт. Ако отрицателните прогнози се осъществен, складирането ще спре заради привършване на място и цените ще би трябвало да паднат задоволително ниско, с цел да може пазарът да се балансира. В момента котировките са със 70 - 80% под най-високите пазарни стойности от януари. Това демонстрира какъв брой дълъг е пътят към стабилен световен напредък, който би трябвало да се измине, с цел да бъде подкрепено търсенето на нефт.

Дори в случай че ограниченията за ограничение на разпространяването на вируса бъдат разхлабени през идващите седмици, светът ще се сблъска със свръхпредлагане на нефт за известно време. Икономиките може да не се възстановят толкоз бързо, че да подсигуряват мощно нарастване на търсенето.

Страните, които са подвластни от петролния импорт, могат да употребяват момента да попълнят запасите си. Домакинствата и фирмите също ще завоюват от по-ниските цени на петрола. Много от компаниите употребяват суровината в даден стадий от индустриалния си развой, даже в случай че това е единствено за транспорт на стоките до пазара.

Историческият срив на цената е най-ясният симптом на дълбочината на икономическите вреди, нанесени от блокирането на страните за противопоставяне на вируса, отбелязва Financial Times. Това не е кратковременен ценови потрес.

Спадът на цените в доста връзки е предвестител на бъдещето за енергийната промишленост. Секторът е упрекван от дълго време за отрицателната си роля в изменението на климата. Търсенето на нефт може да доближи пик по-рано от предстоящото. Сегашната рецесия може да е спомагателен катализатор за водещите енергийни компании да ускорят проектите за преструктуриране. Дивидентите може да се наложи да бъдат понижени, а колоси като BP и ExxonMobil ще би трябвало да усилят разноските за различни форми на сила.

А колапсът на петролния пазар може да се одобри и като съществено предизвестие какво чака и други браншове в стопанската система в изискванията на най-големия стопански потрес за света от близо 100 години.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР