Макар и не чак като колегите си в България, но

...
Макар и не чак като колегите си в България, но
Коментари Харесай

Румънските социалисти като българските - със загуба на евроизборите

Макар и не чак като сътрудниците си в България, само че и в Румъния социалистите изгубиха европейските избори. Там обаче стана при надалеч по-висока интензивност - към 50%.
Всъщност ръководещите социалисти губят със напълно малко - те печелят 24,84% от гласовете съгласно предварителните депутати и по този начин са на второ място. На първо място е Румънската национално-либерална партия, с 27,86%. Ако обаче към тях се добави и Антикорупционният алианс, който е с 18,11% поддръжка, то провалянето на социалистите е доста съществено.
Вече съгласно публични данни от Румънската централна изборна комисия, консерваторите от опозиционната Национално-либерална партия (НЛП) и центристите от Антикорупционния алианс печелят дружно към 4 % от гласовете, пред ръководещата Социалдемократическа партия (СДП), която завоюва малко над 24% съгласно резултатите от преброяването на към 80 % от бюлетините, написа БГНЕС.
Всеки втори румънец с право на глас е дал своя вот на тези избори, което е извънредно висок %. Мобилизацията бе изключително мощна в огромните градове, обичайно покрай десния център, и измежду значимата румънска диаспора в чужбина.
" Ние не чакаме с неспокойствие този избор ", съобщи с мъка Ливиу Драгня, водачът на социалистите, който не може да е министър председател поради присъда за изборна машинация.
На европейските избори през 2014 година СДП завоюва 37,6 % от гласовете и половината от 32-те места. След завръщането си на власт през 2016 година социалдемократите не са спрели да утвърждават своята сувереннна и евроскептичната изразителност.
" Правителството, образувано от СДП би трябвало да напусне ", съобщи в неделя вечерта президентът Клаус Йоханис от НЛП, приветствайки вота на румънците " в интерес на една европейска Румъния ".
СДП записа втори крах в неделя: референдумът, призован от Йоханис в поддръжка на битката с корупцията и против правосъдната промяна, доближи нужния кворум, избран на 30%. Анализаторите още веднъж предсказват проваляне на болшинството, откакто в плебисцита има два въпроса - желаят ли румънците да няма прошка при случаи на отговорни за корупция, както потеглиха да вършат на закон румънските социалисти и желаят ли държавното управление да не може да издава изключителни постановления за наказателното законодателство, както и да се удължи срокът за обжалване въобще на постановления за наказателното законодателство в съда. Прогнозите са, че и на двата въпроса румънците дават отговор срещу желанията на партията на Драгня.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР