Макар и Facebook да е все по-критикуван, малцина потребители закриват

...
Макар и Facebook да е все по-критикуван, малцина потребители закриват
Коментари Харесай

Защо сме пристрастени към Facebook

Макар и Фейсбук да е все по-критикуван, малко на брой консуматори закриват сметките си поради клопката на логаритмите и обществения напън, акцентират специалисти, които се тревожат от непрозрачността на обществените мрежи.

След експлоадирането на абсурда с неразрешеното потребление на персонални данни от английската компания " Кеймбридж Аналитика " с предизборна цел потребителите на Фейсбук " са шокирани, само че не и сюрпризирани ", сподели Ерик Баумер, учител по осведомителни науки в американския университет Лихай.

" Дали това ще ги подтикне да изоставен Фейсбук вечно, е обособен въпрос ", добави той.

През 2014 година Фейсбук към този момент бе подложен на рецензии за скрито манипулиране на страстите на свои консуматори посредством анкета за " прочувствената болест ". Това накара компанията да промени разпоредбите за осъществяване на такива допитвания, само че не спря разрастването й, написа Франс прес.

В интернет " съвсем сме привикнали персоналните ни данни да се употребяват с меркантилна цел ", означи френската социоложка в региона на медиите Натали Надо-Албертини. " Но да се употребяват в предизборна акция ни смущава доста повече, тъй като тук се визира региона на идеалите, полезностите и концепциите ", сподели тя.
Още по тематиката
41% от американците имат вяра, че Фейсбук пази данните
Програмист: Фейсбук знае повече от приятелите ни!
Време ли е за #deletefacebook? Какви ограничения са нужни?
Зукърбърг призна неточности, даде обещание ограничения против теча на данни

Тя обаче не чака всеобщо овакантяване на консуматори. " Фейсбук е придобил толкоз централно място в нашата социализация и взаимоотношения, че въпреки и да е допустимо човек да се откаже от тази и други обществени мрежи, това допуска да станеш малко нещо обществен маргинал ", счита тя и загатва " обществената заръка " да се присъединиш към този уебсайт, в който към този момент са се записали два милиарда души.

Изследване на зависимостта от тази обществена мрежа " сподели, че хората са привлечени от Фейсбук не безусловно поради обществената връзка, а поради развита привързаност - някои консуматори ни споделиха, че инстинктивно натискат клавиша " F ", откакто са влезнали в интернет ", сподели Ерик Баумер, който е създател на това проучване за Корнелския университет.

Кои са механизмите на тази привързаност? " Фейсбук борави с прочувствения аспект, като ни излага на информации, които постановат импулсивна, а не рационална реакция. Те също по този начин прелестно знаят какъв вид информация ще се популяризира стремително ", изясни Оливие Ерцшайд, теоретичен служащ в осведомителните науки в университета в Нант.

" Въпросът, който поражда е: когато един ден Фейсбук реши да манипулира информацията по една или друга тематика, ще бъдем ли в положение да засечем това? Не е несъмнено ", предизвестява специалистът, който счита, че Фейсбук има техническия потенциал да го направи.

Този риск е упоменат и от психолога от Оксфордския университет Андрю Пжибилски с прилика с " Властелина на пръстените " на Толкин и вълшебния му пръстен, който покварява простосмъртните.

" Днес, когато учени и откриватели работят с Фейсбук, те би трябвало да осъзнават, че това е малко като да дадеш пръстена на Фродо ", сподели той.

Според него проучванията на данните и количествената логика на психиката са минали своята " Опенхаймерова точка ", по името на един от бащите на американската атомна бомба - откакто към този момент съществува едно извънредно рисково оръжие, какво да го вършим?

" Трябва да подсигуряваме, че проучванията съблюдават етични правила и се правят в полза на обществото ", счита ученият, който е изпратил на Фейсбук предложение в този смисъл. Самият той е закрил акаунта си.

Обществеността към този момент от ден на ден внимава какви персонални данни споделя обществено, само че " казусът е къде поставяш курсора " сред нещата, които споделяш с всички и тези, които са единствено за близки хора, означи Натали Надо-Албертини, която предлага най-младите да бъдат ограмотени по какъв начин да работят в интернет, " с цел да излязат от това доверчиво отношение, в което човек си споделя, че всичко ще е наред, без да е изключително наясно какво рискува ".

Младите консуматори обаче са склонни да изоставят Фейсбук в интерес на други мрежи, акцентира Ерик Баумер, който съжалява за " непрозрачността на обществените медии " ( Фейсбук има Instragram и WhatsApp, Гугъл има YouTube), която може да заблуди хората, които си мислят, че заобикалят Фейсбук.

Според Оливие Ерцшайд едно допустимо решение е да се разработят други възможности на Фейсбук, тъй като " през днешния ден знаем по какъв начин да изградим обществени мрежи, които почитат персоналния живот ".

Прочети още на: https://www.dnes.bg/notifikacii/2018/03/27/zashto-sme-razvili-pristrastenost-kym-facebook.371840

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР