Макар и да изглежда убеден, че житейският му път минава

...
Макар и да изглежда убеден, че житейският му път минава
Коментари Харесай

Пийт Бутиджидж - новото лице в американската политика

Макар и да наподобява уверен, че житейският му път минава през Белия дом, Пийт Бутиджидж обича да повтаря, че няма нищо общо с върхушката във Вашингтон.

Напротив, този 38-годишен намерено хомосексуален технократ драговолно се базира на опита си като кмет на градчето Саут Бенд в щата Индиана. Той твърди, че там е открил контакт с американските жители, който е доста по-истински от този на елита във федералната столица.

Бутиджидж, който се афишира за центрист, предходната година се хвърли в конкуренцията, която дефинира кой ще е огромният противник на Доналд Тръмп на президентските избори през ноември. За задачата той би трябвало да се пребори с демократически претенденти, които са по-известни на необятната общност, само че са и два пъти по-възрастни от него.

" Пийт ", както нормално го назовават поради труднопроизносимото му име, съумя " да преодолее " младостта си, неналичието си на опит на национално равнище и неналичието на известност и извърши героизъм в първичните избори на демократите в щата Айова, където води съгласно резултатите от две трети от изборните секции.

Той е отличен оратор и се отличава със спокоен и убеден звук, познаване на проблемите, даже и на по-деликатните като геополитиката, и акцентира опита си на военнослужещ, който е прекарал седем месеца в Афганистан.

Бутиджидж си е построил облика на благонадежден извънсистемен състезател в битката с демократическите си противници. Сред тях са някогашният вицепрезидент Джо Байдън, който дълго време водеше в допитванията, и сенаторът Бърни Сандърс, който е огромната вяра на лявото крило в партията.

Тези двама ветерани в политиката не съумяха да попречат на възхода на Пийт Бутиджидж, който непрекъснато повтаря на гласоподавателите, че статутът му на новопоявил се в конкуренцията не е нещо невиждано в историята на президентските избори.

" Всеки път, когато моята партия е влизала в Белия дом през последните 50 години, това е ставало с помощта на претендент, който е бил дилетант в националната политика, гледал е напред към бъдещето, не е бил завършен от порядките във Вашингтон и е отварял пътя за едно ново потомство. Така се печели ", съобщи той на протест през уикенда в Уотърлу, щата Айова.

Силната страна на Бутиджидж е неговата избираемост.

Той обърна внимание на някои прогресистки позиции, само че счита, че неговите по-умерени възгледи за здравното обезпечаване и налозите могат да убедят центристките гласоподаватели, изключително самостоятелните и републиканците, които са дали своят вот за Доналд Тръмп, само че желаят решение за излизане от това белязано от разделения президентство.

Пийт Бутиджидж се възползва от престоя си в Айова и с цел да притегли окръзи, които са дали своят вот за Обама през 2012 година, а по-късно за Тръмп през 2016 година

" При нас идват доста бъдещи някогашни републиканци, които са решени да извърнат нова страница ", изясни той в неделя в Отъмуа.

Поддръжникът на единството в интервала след Тръмп

Превръщането на успеха му в Айова в по-широк избирателен триумф ще е гигантска задача.

Въпреки впечатляващата му дарба да набира средства в националните анкети той е едвам на пето място, тъй като не е толкоз прочут като другите претенденти.

Той също така има прекомерно слаба поддръжка измежду чернокожите гласоподаватели, които са основен електорат за демократите.

Но половата ориентировка на Бутиджидж, който от началото на конкуренцията се появява дружно със брачна половинка си Частън, наподобява не се отразява изключително на избора на гласоподавателите.

30-годишният Частън Глезман би станал първият " първи благородник ", в случай че брачният партньор му бъде определен за президент.

Като кмет Пийт Бутиджидж, който подписа църковен брак през лятото на 2018 година, постоянно е реагирал на изявления на религиозния реакционер Майк Пенс, някогашен губернатор на Индиана и сегашен вицепрезидент на Съединени американски щати.

За мнозина американци Бутиджидж беше безусловно чужд, до момента в който не назова Майк Пенс мажоретка на президентското ръководство на Тръмп, което по думите му е президентство на порнозвезди.

С напредването на акцията той се показва като покровител на единството след раздялите на ерата Тръмп.

Той се разгласи в поддръжка на здравно обезпечаване за всички американци, само че предлага те да могат да избират сред държавния бранш и частен осигурител.

Бутиджидж също по този начин поддържа синдикатите и предлага да се усили броят на съдиите във Върховния съд.

Майкъл Матис от Франс прес/ Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР