Макар грипната вълна тепърва да се разгръща, лекарите са наясно,

...
Макар грипната вълна тепърва да се разгръща, лекарите са наясно,
Коментари Харесай

При много тежка епидемия умират до 2000 души: Как грипът уврежда сърцето?

Макар грипната вълна занапред да се разпростира , лекарите са наясно, че след нейното отшумяване ще се сблъскат с последствията от това неприятно заболяване – като да вземем за пример синузити, бронхити и даже инфаркти.

„ При доста тежки грипни епидемии някъде сред 1500 и 2000 души доближават до тежки пневмонии и сърдечни увреждания, които приключват с съдбовен край. Най-вече става въпрос за високорисковите групи “, сподели преди дни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

Щамът е мощно инфектиран и по тази причина най-хубавата предварителна защита е да се заобикаля контакта с заболели хора

Общопрактикуващи лекари изясняват, че грипът основава действителна заплаха освен за белите дробове, само че и за сърцето, като може да е в основата на голям брой инфаркти през февруари. И също акцентират, че в максимален риск са избрани групи от хора .

Снимка: iStock

Въпреки че съвсем всеки трети българин подсмърча и кашля през януари, лекарите са безапелационни, че действително с грип са единствено 15-20% от хората. И допълват, че самото разболяване и размножаването на грипните вируси е развой, преминаващ през няколко стадия.

СЗО регистрира 10 000 смъртни случая в Европа и Америка за декември, а ние попитахме специалистите каква е обстановката у нас

Първо, вирусът би трябвало да се свърже с клетките в човешкото тяло и да навлезе в тях, след това да „ достави “ своя геном на място, където той може да създаде нови копия от своята РНК (рибонуклеинова киселина), да „ сглоби “ тези съставни елементи и най-после новите вируси да излязат от клетката (която в това време загива), с цел да атакуван още кафези в организма.

Снимка: Getty/Istock

Човек става заразоносител ден преди да се появят първите признаци и „ сее “ тази болест 4-5 дни, въпреки че някои хора може да останат преносители на вируса и за по-дълъг интервал от време. За най-заразни обаче се считат първите 36 часа от боледуването.

Заболеваемостта в Смолян доближи 268,9 болни на 10 000 души, въведени са противоепидемични ограничения

„ Количеството вируси, които се популяризират в тези дни, е обвързвано с температурата – когато тя е най-висока, се отделят най-вече вируси. Не всички инфектирани с грипен вариант се разболяват, все пак обаче те могат да бъдат заразоносители “, изяснява общопрактикуващият доктор Димитър Иванов. Поясняват също по този начин, че процесът на излекуване продължава от една до две седмици според от общото положение на съответния човек.

Снимка: Getty/Istock

Още в границите на седмица след развиване на грипната зараза сърцето може да бъде съществено повредено, сочи американско изследване. То е извършено в пика на грипната зараза през 2019 година А задачата на учените е била слагат акцент върху качествената предварителна защита. Проучването им предлага един малко по-различен, само че извънредно скъп взор върху това всеобщо заболяване и връзката му с рисковите затруднения – изключително тези, които са свързани с увреждането на сърцето.

В едно от учебните заведения в Бургас от 900 ученика - 116 през вчерашния ден са били заболели

Статистиката освен в Съединени американски щати, само че и в България сочи, че огромна част от инфарктите през зимата се дължат точно на затрудненията след заразяване с вируси. „ Както е известно, това са застрашаващи живота положения. Ето за какво грипът не трябва да се подценява “, безапелационен е доктор Иванов.

Снимка: Getty/Istock

Той напомня също по този начин, че вирусните инфекциозни болести от всевъзможен вид, в това число грипните варианти, изтощават имунната система и тя губи способността си да обезврежда рисковите бактерии, с които организмът е в непрестанен контакт. Затова бактериалните инфекции са най-честото затруднение на грипа.

Очаква се да има към 20 000 инфектирани дневно от грип и от ОРЗ

Същевременно обаче грипната зараза протича с остри възпалителни реакции, които може да увредят положението на кръвоносните съдове и да основат риск от тромбоза. В случаите, когато възпалението засегне кръвоносните съдове на сърцето, рискът от увреждането му е доста огромен.

Снимка: Getty/Istock

 

Така инфарктите се явяват рядко, само че пък са доста по-опасни затруднения на грипа. Рискът от увреждане на сърцето е най-голям при хора, които са генетично предразположени към съдови болести, както и при такива с атеросклероза или хронични проблеми с холестерола и триглицеридите.

Общо седем области оповестиха публично зараза

Американското изследването демонстрира също по този начин, че най-голям е рискът от сърдечни провали в границите на първата седмица след заразяването с грипния вирус. А наслагването на бактериална зараза върху вирусната може да усили неколкократно този риск.

Снимка: bTV

Установено е обаче, че сърдечни провали може да се диагностицират даже при хора, преболедували тежко грипа година по-рано. Ето за какво всички признаци за сърдечни проблеми – даже при неизявени грипни недоволства, би трябвало да се преглеждат със съответното внимание от страна на лекарите и да не се подценяват, се споделя в заключението на американското изследване.

От 577 проби почти на един болен от ковид имаме шест заболели от грип, изясни той

Според експертите главното превантивно средство (дори при намаляваща грипна заболеваемост) е положителната профилактика. „ Което ще рече възстановяване на персоналната хигиена и минимизиране на контактите с заболели. Това са най-сигурните средства за подсигуряване на общото и сърдечното здраве през зимата “, безапелационен е доктор Иванов.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР