Макар да са в последните си часове, проучвателните преговори, които

...
Макар да са в последните си часове, проучвателните преговори, които
Коментари Харесай

Тази нощ се очаква развръзката на германските избори: ще има ли коалиция "Ямайка"?

Макар да са в последните си часове, проучвателните договаряния, които се водят в Берлин, не са за хора със слаби сърца.

От съвсем месец Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел, неговата сродна баварска партия - Християнсоциалният съюз (ХСС), подкрепящата бизнеса Свободна демократическа партия (СвДП) и партията " Съюз 90/Зелени " взаимно се изследват, с цел да дефинират дали в Германия за първи път ще бъде формирана така наречен ямайска коалиция на федерално равнище.

В кафенета, влакове и даже на масата в кухнята доста германци недоволстват, че е извънредно време страната, която е опора на европейската непоклатимост, най-накрая да има функциониращо държавно управление. Все отново изборите бяха на 24 септември.

Федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер наскоро обърна внимание на това чувство за политическа невъзможност. " Ние не си вършим услуга, като скандализираме дисонанса и бързаме да окачествяваме всяко закъснение като крах ", сподели той, призовавайки жителите да се успокоят и да бъдат търпеливи.

Това самообладание е подложено на тестване. Предвижда се последният ден на проучвателните договаряния да продължи до късно тази вечер, с цел да бъдат разисквани многочислените въпроси, които остават нерешени на масата за договаряния.

Проблемна тематика 1: леговище, имиграция и събиране на фамилии

Въпросът каква позиция да заеме новото държавно управление по имиграционната и бежанската политика е изключително противоречив. След доста вътрешни битки ХДС и ХСС се споразумяха новото държавно управление да следва общ " стандарт ", позволяващ не повече от 200 000 нови имигранти в Германия годишно въз основа на филантропични аргументи. СвДП предлага целеви кулоар сред 150 000 и 250 000 на година.

Великодушна политика, позволяваща в Германия да идват фамилии в необятен състав, не се вмества в никой от тези модели. За разлика от тях Зелените приканват на бежанците с лимитирана " спомагателна поддръжка " да се разреши да довеждат в Германия директните си родственици, откакто дойдат. Партията твърди, че сходен ход ще възпре трафика на хора.

 Тази нощ се чака развръзката на немските избори: ще има ли коалиция
© Axel Schmidt, Reuters

Правителството в оставка беше замразило тематиката за събирането на фамилиите за идващите две години. ХДС и ХСС желаят този мораториум да бъде продължен. Това са провокаторски думи за Зелените. Въпросът провокира в допълнение разделяне, тъй като се показват доста разнообразни бройки за това какъв брой хора може да бъдат допускани вследствие на това. Някои споделят, че евентуално сред 50 000 и 70 000, а съгласно други оценки броя може да е от порядъка на стотици хиляди.

СвДП споделя, че ще даде единодушието си единствено в случай че бъдат изпълнени избрани условия. ХДС няма никакво предпочитание за компромис и избира да изпрати сигнал, че бъдещата имиграция в Германия ще бъде строго следена. Остава неразбираемо по какъв начин ще бъде решен въпросът.

Проблемна тематика 2: отбрана на климата

Въпросът за отбрана на климата е също толкоз безизходен. Макар и четирите партии всъщност да признават задачите на Германия за отбрана на климата, те имат огромни различия за използването. Зелените, които са загрижени за околната среда, приканват за неотложно затваряне на 20 от захранваните с въглища електроцентрали в Германия, а ХДС и СвДП споделят, че този ход е неблагоразумен от икономическа позиция и може да бъде рисков.

Тук също има борба за числата и за това по какъв начин те да бъдат тълкувани. Зелените настояват, че излъчванията на въглероден диоксид би трябвало да бъдат понижени с сред 90 и 120 милиона тона, с цел да бъдат реализирани задачите на Германия за климата до 2020 година ХДС и СвДП споделят, че цифрата е доста по-малко - някъде сред 32 и 66 милиона тона.

СвДП и ХДС повече от всички останали също по този начин не престават да предизвестяват за опасността от спирания на електричеството, ако електроцентралите спрат да работят. Но ХДС и СвДП споделят, че може да бъдат подготвени да затворят половината от захранваните с въглища електроцентрали, които Зелените желаят да бъдат закрити.

Зелените не престават твърдо да упорстват възможна ямайска коалиция да стартира последователно прекъсване на колите с вътрешно горене, макар че неотдавна отстъпиха от предходното си искане никакви коли с вътрешно горене да не бъдат регистрирани в Германия след 2030 година Отказването им от това искане обаче по никакъв метод не прави договарянията по-лесни. Лидерът на СвДП Кристиан Линднер настоя, че " на първо място към момента няма единодушие по това, че не може да се слагат ограничавания върху самостоятелните благоприятни условия за придвижване ".

Проблемна тематика 3: Европейски Съюз и политиката на еврозоната

Друг въпрос, който изниква в последния стадий, е по какъв начин да бъде структурирана европейската политика на Германия. Дали републиката да продължи да работи за разширение на еврозоната, даже да е допустимо това да значи доста увеличение на взаимната отговорност за избавяне?

 Тази нощ се чака развръзката на немските избори: ще има ли коалиция
© Wolfgang Rattay, Reuters

СвДП е твърдо срещу каквото и да е бъдещо избавяне на страни, които се вкарват в бедствено състояние, какъвто беше казусът с Гърция. Партията също по този начин показва опозиция против апела на френския президент Еманюел Макрон за бюджет на еврозоната. За разлика от нея Зелените поддържат концепциите на Макрон за промяна както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз.

Проблемна тематика 4: какъв брой предизборни обещания могат да бъдат изпълнени?

Въпросът за това какъв брой пари на данъкоплатците би могла да похарчи новата ямайска коалиция също провокира различия. Допълнителният налог взаимност - или така наречен " соли " - е значим образец. Данъкът беше въведен за финансиране на инфраструктурата и развиването в някогашната Източна Германия след обединяването, само че СвДП упорства той да бъде отстранен през 2019 година ХДС споделя, че желае последователно да спре заплащането на спомагателния налог, който носи милиарди евро в държавната хазна всяка година. Зелените желаят да запазят налога, като настояват, че в противоположен случай финансирането за значими вложения в образованието и цифровизацията ще бъде незадоволително.

Първоначални бюджетни оценки загатват, че ямайският квартет планува към 100 милиарда евро (117 милиарда долара) за нови разноски. Ако страната желае да поддържа уравновесен бюджет - нещо, за което са съгласни всички партии, тогава ще би трябвало да бъдат замразени редица обичани планове. Данъчни оценители обаче неотдавна нанесоха удар на проучвателните договаряния, като пресметнаха, че федералното държавно управление евентуално ще има данъчен остатък от към 30 милиарда евро.

Голям залог

Времето за компромис бързо изтича. Най-късно на следващия ден би трябвало да бъде оповестен общ документ, очертаващ основата за черно-жълто-зелено съдружно държавно управление. После и четирите партии имат намерение да показват документа на своите партийни комитети с вярата да получат утвърждение за започване на публични договаряния. Със сигурност може да се каже, че след развръзката на 29-ия ден* ще станат ясни още доста неща. (*Преговорите за сформиране на ръководеща коалиция в Германия започнаха на 18 октомври - б.р.)
/БТА

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР