Макар да избраха ревностен привърженик на Европа за президент, французите

...
Макар да избраха ревностен привърженик на Европа за президент, французите
Коментари Харесай

Евроизборите във Франция - несигурност и изобилие от кандидати

Макар да избраха ревнив последовател на Европа за президент, французите са едва мобилизирани за европейските избори, написа EurActiv.

Според френското вътрешно министерство за пръв път откогато в страната се избират евродепутати, са били публично оповестени 33 листи с претенденти. Както в доста други страни обаче, и във Франция продължава да има огромен % хора, които не гласоподават на изборите за Европейски парламент.

EurActiv отбелязва, че в страната има растящо разделяне сред политически партии и жители, което стимулира нови крайни претенденти, а единствено половината от листите са на умерени политически партии.

Водещата двойка

Крайндесният " Национален общ брой " на Марин Льо Пен и " Република, напред " на президента Еманюел Макрон събират множеството гласове и са доста по-напред от всички останали политически партии в социологическите изследвания.

В продължение на няколко месеца " Република, напред " имаше преимущество в този двубой. Но тази седмица " Национален общ брой " за пръв път събра повече планове за гласоподаване, съгласно изследване на Ifop for Paris Match, CNews и Sud Radio. Друга анкета, извършена от института OpinionWay, сподели, че 24% от гласовете са за крайнодясната антиевропейска партия на Льо Пен, а 21% са за проевропейската " Република, напред ".

Изборните резултати ще бъдат или рецензия, или самопризнание за проевропейските политики на Макрон и има риск вотът да се трансформира в оценка за държавните политики. Те също така ще дадат, или пък няма, легитимност на " Република, напред " да се наложи като нова мощ в Алианса на либералите и демкратите за Европа (АЛДЕ), центристката група в Европарламента.

Битка на отзиви

Зад водещата двойка обичайните партии се показват в разнообразни форми след фиаското на президентските избори през 2017 година Дясната партия " Републиканците " получава сега 15% от гласовете, Зелените – 9%, а лявата " Непокорна Франция " – 8.5%.

Изненадващите участници в европейския избор, " жълтите жилетки ", ще бъдат показани в границите на три разнообразни листи ( " Гражданска еволюция ", " Жълт алианс " и " Движение за гражданска самодейност " ) след няколко седмици неустановеност към включването на придвижването в политиката. През уикенда се организираха най-слабите митинги на " жълтите жилекти " от основаването на придвижването до момента.

Листата на " Гражданска еволюция " даде сигнали за политическа непосредственост с италианското Движение " Пет звезди ". Потенциалът на трите листи обаче остава неразбираем. Те получаваха почти 12% от желанията за гласоподаване по време на пика на придвижването, само че скорошни изследвания, оповестени преди оповестяването на листите, демонстрираха едвам 2% поддръжка.

Очаква се изборната интензивност да е към 40%, по-ниска от тази през 2014 година (42.4%). Ниската интензивност на европейски избори не е нещо ново. От първите, извършени през 1979 година, тя е намаляла от 61 до 42.4%. Партиите не бяха доста дейни в акциите за европейските избори, тъй като политическите събития бяха съсредоточени върху рецесията с " жълтите жилекти и последвалия " народен спор ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (294)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР