Мъжът, който уби Ролан Барт и други разкази“ от Тома

...
Мъжът, който уби Ролан Барт и други разкази“ от Тома
Коментари Харесай

18 разказа, които ще запомните за цял живот

„ Мъжът, който умъртви Ролан Барт и други разкази “ от Тома Клер е алманах с разкази, обединени от тематиката за убийството. Политическо ликвидиране, трагичен случай, серийно ликвидиране, самоубийство, ликвидиране в положение на афект. Всеки роман е несравним и изцяло непредсказуем.

Преводът е на Радостин Желев.

В текстовете е цялото разнообразие на актуалния живот – от съпротивата против другите, през вавилонското стълпотворение на езиците и културите до механизмите на тоталитарното мислене и на насилието – физическо и вербално, идеологическо и интимно. Авторът свързва фактологията с откритията на модерната психоанализа, тъй че неговите „ очерци за убийства “ се трансформират във вивисекция на модерната душа – настояват издателите.

През 2013 година Тома Клер получава премията за роман на Френската академия за „ Мъжът, който умъртви Ролан Барт “. В книгата му са включени още: „ Мъжът, който умъртви Лейди Ди “, „ Мъжът, който умъртви Джани Версаче “, „ Мъжът, който умъртви Анна Политковская “, „ Мъжът, който умъртви В.Д. Набоков “ ( съветския политик бежанец, бащата на създателя на „ Лолита “), „ Мъжът, който умъртви Пиер Паоло Пазолини “, „ Мъжът, който умъртви Исус “.

Литературният наблюдаващ Гергана Рачева показа сборника „ Мъжът, който умъртви Ролан Барт и други разкази “  от Тома Клер в „ Артефир “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР