Мъж на 63-годишна възраст от разградското село Благоево стана жертва

...
Мъж на 63-годишна възраст от разградското село Благоево стана жертва
Коментари Харесай

Онлайн измама от името на БЕХ: Мъж даде 16 хил. лв. на мними инвеститори

Мъж на 63-годишна възраст от разградското село Благоево стана жертва на капиталова машинация. За осъщественото по отношение на него закононарушение той е алармирал в полицията на 1 март, заяви представителят на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи Илияна Георгиева.

Потърпевшият е видял в интернет реклама за печеливши вложения в Български енергиен холдинг и решил да влага.

Чрез линк от рекламата се свързал през Viber и WhatsApp с два британски номера, провел диалози с лица, които говорели на български език с съветски акцент и които го убедили да влага в холдинга. За ръководство на инвестицията го предиздвикали да конфигурира приложение на телефона си, с цел да го достъпват. Мъжът дал и паролата си за интернет банкиране. На 29 февруари от банковата му сметка без неговото познание и позволение били изтеглени 15 750 лева
По случая е стартирано следствие от чиновници на бранш “Противодействие на икономическата престъпност ”. Уведомени са банкови институции и Главна дирекция „ Национална полиция “ (ГДНП), откъдето алармират, че този вид измами набират скорост през последните две години, уточни Георгиева.

От полицията приканват хората да не се подвеждат по оферти за вложения, получени онлайн. На Facebook страницата на отдел „ Киберпрестъпност " в Главна дирекция „ Борба с проведената престъпност " (ГДБОП) е предоставена информация за този тип измами.

Според специалисти през последните години киберпрестъпленията нарастват, а през последните месеци изкуственият разсъдък и дийпфейк видеата се употребяват от проведени незаконни групи, които правят капиталови измами.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР