Мъж и жена от врачанското село Бутан живеят без доходи,

...
Мъж и жена от врачанското село Бутан живеят без доходи,
Коментари Харесай

Държавата не знае за тях: Мъж и жена живеят без ток, вода, документи и медицинска помощ

Мъж и жена от врачанското село Бутан живеят без приходи, ток и вода, а лекарските грижи са мъчно налични. А още по-скандалното е, че страната не знае за тях.

Близките отхвърлят

Геновева и Петко живеят без покрив и без обикновени условия за живот. На процедура те са анонимни за институциите, тъй като нямат и персонални карти.

„ Когато отидох нямаха врата, нямаха прозорци, нямаха печка. Сега им доставихме. Хората ги открихме до един резервоар, ровейки за храна “, изясни Дейвид Спасов, доброволец, който оказва помощ на двамата.

След злополука Петър чупи десен крайник. Претърпява хирургична намеса, следите от която личат до през днешния ден.

„ Мъжът е с огромно пострадване на крайници. Стърчи тел. Нуждае се от интервенция. Нямат персонални карти. В момента им събираме нужните документи, с цел да бъдат издадени. Кметът оказва помощ “, добави той.

Как се е стигнала до тази обстановка и от какво се нуждае многодетното семейство?

Заедно със свои другари Дейвид, който живее в селото, споделя видяното в обществената мрежа. Донасят легло, печка, облекла и храна. 

„ Хората до момента не са търсили подпомагане от кметството. След като е подаден сигнал, разбрахме, че нямат персонални карти. Човекът е с изминал остарелия зелен паспорт. Кметството прави каквото е допустимо, с цел да му бъдат издадени персонални документи и да бъде настанен в болница “, уточни Ивайло Иванов, кмет на село Бутан.

За първи път мъжът, който не знае трите си имена и датата на раждане, посещава доктор. След позвъняване до 112 кола за спешна помощ го транспортира до регионалния център.

„ Железата са провокирали инфектиране на костта. От раната излиза гной. Това е сложено преди 7-8 години. След това никой не го е преглеждал. Не са взети ограничения. Железата би трябвало да се извадят по най-бързия метод, тъй като мъжът може да си изгуби крайници “, сподели доктор Анатоли Иванов, персонален доктор в Бутан.

Те нямат право да напущат стаята, даже поради хигиенични потребности

Полицията в Козлодуй реагира неотложно, обещанието е в незабавен порядък да ги снабдят с персонални карти. По-трудно е да се откри вид за настаняване в болница, тъй като мъжът е и без осигуровки.

След издаването на документи хората могат да аплайват за помощ от Дирекцията за обществено подкрепяне.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР