"Махнете това бебе от мен", бяха последните думи на майка

...
"Махнете това бебе от мен", бяха последните думи на майка
Коментари Харесай

Сънят е имунитет, но какво ни казва: Какво да правим с времето в карантина - slava.bg

"Махнете това бебе от мен ", бяха последните думи на майка ми, към този момент в захлас, преди да издъхне. Не можех да допускам, тъй като Елица ми беше казвала, че да се сънува бебе е едно от най-лошите неща - знак за гибел или сериозна болест. Знаеше го от съновниците. И аз, като психолозите и психоаналитиците, се отнасях резервирано към съновниците, без изключително доверие. Обаче този съдбовен миг ми сподели, че не съм бил прав. Иначе, нямаме никаква визия какво вършим през 1/3 от живота си, която изкарваме в сън. 10-те дни коледно-новогодишни празници ни дадоха задоволително време за сънища - а спането е супер значимо за имунитета ни, в това число против ковид, и сигурно мнозина се питат какво означаваше този или оня от тях.
Ще стартира от кошмарите, по този начин и по този начин разказът ни потегли оттова. Според психоаналитиците присънването на близки хора и свързани с тях неща, което ни мъчи в сънищата, е знак, че усещаме провинение към тях, че с нещо сме ги наранили. Кошмарите също по този начин се поясняват от учените в тази компетентност като знак за идващо заболяване.
Лайфхакът е, в случай че някой от околните, който към този момент е умрял, ни се присъни викайки ни, а също така ни протегне ръка, да не я поемаме. Възможно е, в случай че го сторим, да минем и ние оттатък, недай, Боже.
Кодирането на страховете и прегрешенията ни в кошмарите е част от концепцията на психоаналитиците, че сънят в действителност е събирана нескрито информация. Той изкарва прикриваните ни усеща и страсти, които по този начин излизат нескрито.
Но могат да бъдат и дежавю, като единствения ми призрачен сън, популярност Богу, който съм имал досега - че ме гони кон, жалко и настойчиво, както и да завия. Това е нещо, което ми се е случвало в живота в Боровец в есенен ден преди доста години. И се повтори като "филм " насън. Чувството беше също толкоз стресиращо, дори задъхването.
Но, както след това разбрах, сънуваното е било и с позитивен заряд. Движението напред и нагоре насън, изключително бързото, е добра житейска прогноза. Обратното - не е. В моя случай препусках крепко преди коня, та най-после и съумях да се укрия от него...
Това, което пък ни се появява като дежа вю нескрито - примерно отиваме някъде и имаме възприятието, че към този момент сме били там, е изваждане от подсъзнанието на визиите ни за място, което ни е интересувало, разказвали са ни, чели сме, гледали сме изображения и сме си мечтали, или пък сме се страхували, да попаднем там. Същото е, като с академик от дълго време език, от който внезапно в съзнанието ни изникват безчет сякаш забравени думи, когато попаднем в страната, където той автентично се приказва. Все става дума за кодирана информация.
Като в златния образец на Фром, който имал пациент, оплакал се от следния сън: до момента в който спял, през съзнанието му минал цялостен "филм " по какъв начин съдружникът му тършува скритом в неговото бюро, а той го хваща в крачка. Не минало доста време и фактически изловил съдружника си не просто да му рови в документите, само че и да го мами.
Събраните усещания, породили подозрения и съмнения от доста случайности и съвпадения, се подреждат в сънищата ни като формула, като история или сюжети във "филми " от този жанр. После ги назоваваме оракулски, а те са просто разбор на това, което към този момент сме били съвсем сигурни, че е реалност. Но стане ли към този момент потвърден, ни впечатлява повече. Това постоянно се случва и нескрито.
Фройд, който във всичко търси проблеми от детството, счита, че в сънищата има нещо детско. Сиреч, от детството. И в действителност, това е интервалът от живота ни, когато ни показват кое е редно/прилично, кое - не е, кое е позволено и кое е неразрешено, заради което толкоз желаеме да пораснем. И сами да си забраняваме.
Много обичам майонеза и когато си не разреших да хапвам повече, бях на към 30 година, тъй като не е потребна и от нея излишно се пълнее, от което се повреждат сърцето и куп други неща в организма, може би няколко седмици по-късно сънувах прелестен сън, в който звучеше ария: "Майонеза, майонеза ". Всички я пееха, а аз гледах жалко.
Сънищата вадят скритите ни стремежи, в случай че би трябвало да обобщим. Вадят това, което се опитваме да потулим и от себе си.
В този клас са и "мокрите ", еротичните сънища, в случай че се има вяра на психоаналитиците.
Мнозина желаят да запрат това отключване на съзнанието посредством подсъзнанието и си не разрешават да помнят сънищата. Даже имаме такава поговорка: "От сън спомен няма ".
Според учените обаче не трябва да вършим това. И не трябва да се опасяваме от сънищата си - т.е., от себе си.
Всъщност, да не се опасяваме е основният лайфхак за тази и идващите 20 и общо 200 години напред под превъзходството на Водолея. Но лайфхакове по какъв начин да се оправим в същото време на смяна ще четете в сряда в нашата графа.

Борис Ангелов
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР