Магистратите от Спецсъда пусна под домашен арест генерала от резерва,

...
Магистратите от Спецсъда пусна под домашен арест генерала от резерва,
Коментари Харесай

Под домашен арест е запасният генерал, обвинен в шпионаж за Русия

Магистратите от Спецсъда пусна под домакински арест генерала от запаса, упрекнат за шпионаж в интерес на Русия. Заседанието се организира точно на 3 март при закрити врата и продължи до късно. От държавното обвиняване желаеха Валентин Цанков да бъде арестуван за непрекъснато, заяви Нова телевизия.

Обвинението е, че той е предавал на съветски дипломати класифицирана информация за вътрешнопартийния живот у нас.

Ген. Валентин Цанков беше арестуван за 72 часа, защото съгласно спецпрокуратура е събирал класифицирана информация за вътрешнопартийния живот в България, която предавал на съветски дипломати.

След шпионския скандал България изгони двама представители на съветското посолство в София, а от Москва обявиха, че резервират правото си на реципрочни ограничения.

На 2 март 2022 г. МВнР разгласи двама дипломати за личност нон грата и им даде период от 48 часа да изоставен страната. Връчването на нотата последва почналото следствие по

В отговор Русия оцени изгонването на дипломатите от София като очевидна провокация.

Припомняме, на 18 март предходната година у нас бяха арестувани шестима души, взели участие в група за шпионаж в интерес на Русия. От Министерството на защитата потвърдиха за двама арестувани свои чиновници, само че от Народното събрание тогава обявиха, че не са уведомявани по каналния ред. Акцията бе избрана от основния прокурор Иван Гешев като пробив без аналог в новата ни история, а от тогавашния боен министър Красимир Каракачанов - като доказателство, че сме си свършили добре работата по модернизацията на армията.

Дни по-късно от ДАНС бяха разкрити още двама шпиони - чиновници на посолството на Руската федерация у нас, които бяха оповестени за персона нон грата от МВнР и им бе даден период за овакантяване на страната.

Преди това - на 23 септември 2019 година, България изгони двама съветски дипломати, упрекнати в шпионаж.

На 29 октомври 2019 г година МВнР разгласи за личност нон грата и различен съветски посланик. Той беше махленски в шпионаж. За това стана ясно откакто от прокуратурата оповестиха, че първи секретар от посолството на Русия е работил като разузнавач в България от съвсем една година.

През декември месец 2020 г. МВнР разгласи за личност нон грата посланик от съветското посолство в София, след съобщение от основния прокурор, че в рамките на досъдебно производство е открито по какъв начин въпросният посланик е събирал информация, представляваща държавна загадка.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР