Магистър-фармацевтите масово протестират пред аптеките си от понеделник [Фейсбук] Прокуратурата

...
Магистър-фармацевтите масово протестират пред аптеките си от понеделник [Фейсбук] Прокуратурата
Коментари Харесай

Как Гешев не успя да стресне фармацевтите

Магистър-фармацевтите всеобщо стачкуват пред аптеките си от понеделник

[Фейсбук] Прокуратурата повдигна неуместно обвиняване на председателката на фармацевтичния съюз проф. Асена Стоименова поради изявленията, в които предизвестява за заплахата от дефицит на медикаменти. Истинската причина може да се търси в това, че тя си разреши да подлага на критика акцията на прокуратурата в аптеките. Фармацевтите обаче не се уплашиха и проведоха всеобщ митинг против дейностите на държавното обвиняване. Преди началото на корона рецесията интензивността на основния прокурор Иван Гешев беше на път да разшири още повече контрола на прокуратурата върху разнообразни елементи от страната и политиката, само че вирусът измести вниманието от него в напълно друга посока. От началото на епидемията той направи няколко опита да се включи в изключителната обстановка, само че без необикновен триумф. Поредното му изпитание в тази посока докара до активизирането на цялата колегия на фармацевтите против прокуратурата. Поводът е неубедително обвиняване против ръководителя на тяхната съсловна организация проф. Асена Стоименова, която ще бъде дадена на съд за това, че в изявленията по БНР и Българска национална телевизия е " основала паника ", като е коментирала, че има риск от дефицит на медикаменти.

Този ход на прокуратурата провокира освен удивление в юридическите среди, само че и стана причина за всеобщ митинг против Гешев на фармацевтите в цялата страна, които всеки ден излизат пред аптеките си с плакати: " Аз съм Асена! Аз съм фармацевт! Аз не се опасявам! "

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Гешев и коронавирусът

По конституция работата на прокуратурата е да повдига и поддържа обвинявания за осъществени закононарушения, само че от началото на рецесията под управлението на Иван Гешев тя стартира да прави всичко - от надзор на цените на маските до инспекции на това дали агнешкото месо не е ярешко. Първата интервенция на Иван Гешев в работата на оперативния щаб беше на 11 март, преди въвеждането на изключителното състояние, когато той изиска информация за контакти на болен от ковид. На 14 март, незабавно след въвеждането на изключителното, Гешев сътвори спешен щаб под свое управление и стартира да изисква от министрите на опазването на здравето, вътрешните работи и стопанската система всекидневни отчети за настоящата конюнктура в страната и им издаде разпоредби, най-общо казано, да си правят работата.

На 16 май Гешев привика и ръководителя на спешния щаб Венцислав Мутафчийски, и основния секретар на Министерство на вътрешните работи и като " елементарен жител " изиска от тях по-радикални ограничения за справяне с рецесията.

Освен това Гешев разгласи, че стартира инспекции за далавера с цените на артикули от първа нужда, защитни произведения и медикаменти.

На 17 март в Народното събрание основният прокурор съпостави обстановката с военно състояние, разгласи се за затваряне на Банско и за радикални противоепидемични ограничения. След това Гешев предложи вечерен час и затваряне на градовете, придвижване до магазините и аптеките единствено с декларация, санкции за неспазване на маршрутите. Тъй като очевидно опитът да се поеме водачеството на рецесията не се получи, Гешев за малко се отдръпна от всекидневните си изяви за ковид. Междувременно прокуратурата стартира да изисква информация за бързите проби и да ограничи вноса им и изиска да ревизира спиртните наличия. В последна сметка гръмко оповестените инспекции на аптеките завършиха със умозаключение, че не е открита далавера.

Абсурдното обвиняване

Именно последното стои в основата на опълчването с българските фармацевти - една от извънредно значимите специалности в настоящия миг. По време на епидемията те са на първия ред - не могат да спрат работа макар доста по-големия риск за здравето им. Преди седмица проф. Стоименова на конференция разкритикува подредените от прокуратурата инспекции по аптеките, както и наложените около тях санкции. След това в изявленията за разнообразни медии тя отговори на заложени въпроси дали рецесията заплашва постоянната доставка на медикаменти, като сподели, че такива опасности има.

Това беше употребявано от прокуратурата стремително, с цел да й повдигне обвиняване по член 326 от Наказателния кодекс за " отправяне на неоснователни изказвания за предстояща липса на лекарства ". До рецесията въпросният текст се използваше най-често против подателите на подправени сигнали за бомби. В изискванията на изключително състояние текстът влезе в приложимост и прокуратурата подвеждаше под отговорност както тези, които пускаха във фейсбук информация за случаи на инфектирани, по този начин и такива, които подлагаха на критика и подстрекаваха към неспазване на ограниченията на държавното управление. Под него попадна и проф. Стоименова. Беше й избрана мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 20 хиляди лева

" Изглежда, че тактиката на прокуратурата е следната: ние знаем, че тези обвинявания са идиотски и няма да устоят, само че най-малко в този момент да ви запушим устата, като ви глобим с големи гаранции, които, в случай че не бъдат импортирани, ще бъдете арестувани под стража в следствените арести, където е допустимо да има инфектирани лица и охранители ", разяснява юристът правозащтник Михаил Екимджиев пред mediapool.bg.

Какво е дефицит и има ли почва в България

Рискове за постоянните доставки на медикаменти в тази обстановка, несъмнено, има. Два дни преди обвиняването против Стоименова Европейската комисия излезе със специфични рекомендации към страните членки по какъв начин да се оправят с възможен дефицит на медикаменти, подбуден от рецесията с ковид. По тематиката има инструкции от Европейската лекарствена организация (ЕМА), от Световната здравна организация. Отделно от това в края на предишния месец българската Изпълнителна организация по медикаментите разпрати листата с сериозните за дефицит лекарства до фармацевтичните компании с искане да й рапортуват всяка седмица за наличностите и да посочат други наранени медикаменти.

Недостигът на медикаменти е ежедневие във фармацевтичния бранш по доста аргументи - индустриални, логистични, свръхпотребление. Отделно от това България е страната в Европейски Съюз с най-ниски цени на медикаменти и поради строгата регулация всяка година към 500 медикаменти престават да се създават или преустановяват регистрацията си.

" Това е информация, която циркулира в международния информативен продан от месеци... Ние имаме четирима души, които са упрекнати след обществените им изявления. Техните отзиви не наподобяват нито лъжливи, нито случайни, нито могат изключително да разтревожат обществеността. Но даже и да могат да я разтревожат, по-добре обществото да се разтревожи, в сравнение с под боязън от обвинявания никой да не сигнализира и да не се вземат ограничения ", разяснява юрист Екимджиев.

Обединеното съсловие

Фармацевтите в аптеките и лечебните заведения по принцип не са единно съсловие, защото са съперници на пазар с обща стойност 3.5 милиарда лева Същото се случва и нагоре по веригата - при дистрибуторите и при производителите, при които също работят фармацевти.

Освен формалната съсловна организация, основана със закон, в която фармацевтите членуват наложително по закон, с цел да практикуват специалността си, те имат и голям брой спомагателни организации - Професионална асоциация на болничните фармацевти в България, Национална аптечна камара (на аптеките, благосъстоятелност на магистър-фармацевти), Асоциация на притежателите на аптеки (на веригите аптеки), Асоциация на притежателите на частни аптеки (на фармацевтите във веригата аптеки " Марешки " ). Обикновено съсловието е разграничено по всички въпроси - от това какъв да е притежател на аптека, по какъв начин да се практикува фармацията, какъв брой да заплаща здравната каса, какви да са санкциите, съставлява ли ползите им добре съответната организация, в която членуват.

След като ръководителят на БФС се оказа с повдигнато обвиняване, съсловието изненадващо се сплоти към нея и голям брой фармацевти и от едноличните аптеки, и от веригите в цялата страна излязоха в обедната си отмора пред аптеките с искане обвиняванията против проф. Стоименова да бъдат анулирани и плакати " Аз съм Асена! Аз съм фармацевт! Аз не се опасявам! ". В интернет се появиха две подписки с хиляди подписи в нейна отбрана, рамки със слогани " Искам да се осведомявам! Гешев, упрекна ме ", " Избирам да съм осведомен! Благодаря, проф. Стоименова " и #ПодкрепямАсенаСтоименова #Свободанасловото. Фармацевтите пишат в групите и профилите си по какъв начин се гордеят с ръководителя си и му имат вяра, че усещат обвиняването против нея като обвиняване против цялото съсловие. Множество съсловни организации поддържаха Стоименова в свои заявления, към тях се причислиха пациентски организации и Асоциацията на европейските публицисти. Единственото изключение от съсловната вълна беше изказванието на съперника на Стоименова за председателския пост на БФС през февруари Аделина Любенова, която изясни по телевизия " България он еър ", че " обявлението по малкия екран, че ще свършат медикаментите, е огромна неточност ", има задоволително медикаменти, само че някои от доставките се бавят.

Изводът от този случай е относително явен. Думите на проф. Стоименова за възможен дефицит на медикаменти нито са основали суматоха, нито е имало риск от това. Те са естествен професионален коментар за сегашната обстановка по тематика, която е извънредно значима за хората. Истинската причина за повдигнатото обвиняване не е това, а по-скоро, наподобява, рецензията на самия фармацевт против дейностите на прокуратурата. Посланието е освен към нея, а към всички - да мълчите. Добрата вест от това е, че то очевидно не сработи. Фармацевтите не се уплашиха.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР