Магазин Лидл ще се строи на мястото на старата сграда

...
Магазин Лидл ще се строи на мястото на старата сграда
Коментари Харесай

Тази сграда беше символ на Варна при НРБ, сега Лидл реши съдбата й

Магазин " Лидл " ще се строи на мястото на остарялата постройка на централната автогара във " Варна ".

Междувременно започва акция за опазване на Централна автогара като архитектурен пример за историята на Варна. Инициативата е на фондация " Гея ", съобщи Черно море.

За тази от неправителствената организация са отправили искане до бъдещите собственици на постройката.

Сградата има качества, функционалност и жанр със своята художествена и ансамблова среда, заради което съществува социална нужда тя да бъде съхранена като част от културното ни завещание, показват от фондация " Гея ".

От " Лидл " оповестиха своя девети магазин във Варна.

Компанията твърди, че ще запази творби на изкуството, ситуирани на територията на бъдещия обект

Лидл България уголемява своето наличие в град Варна и възнамерява построяването на своя девети магазин в града. Той ще бъде ситуиран на мястото на остарялата автогара на морската столица, а строителството му ще започва напролет на 2024 година, откакто бъде въведена в употреба новата автогара. Очаква се новият магазин да отвори порти през лятото на 2025 година и да обезпечи още близо 40 работни места за хора от района.

В построяването на своя обект ще влага над 26 млн. лв.. Предвидено е облагородяване на пространството, като компанията възнамерява да запази и поддържа скулптурната комбинация “Движение ”, която сега е ситуирана до остарялата автогара. Произведението се дефинира от някои изкуствоведи като първата нереална монументална статуя в България. Тя е дело на Евгени Баръмов, роден във Варна художник с влияние върху културния пейзаж на града.

Друга скъпа част от съществуващата автогара също ще бъде съхранена – това е мозайката “Хората и морето ” ( “На море ”), която понастоящем е във вътрешната част на постройката. Мозайката, която е дело на пловдивския художник от XX век Чавдар Пашев, ще бъде деликатно демонтирана и преместена. С този процеса ще бъдат ангажирани специалисти по консервация, а компанията е в дейна връзка по тематиката с представители на Община Варна. След вътрешно координиране в администрацията ще бъде конкретизирано и новото място, на което ще бъде сложена мозайката.

“Не за първи път сме изправени пред сходни условия при строителството на наши магазини. Като обществено виновна компания, която цени културно-историческото завещание и от години поддържа планове в тази област, ние поставяме нужните старания и грижа да съхраним и възобновим по най-хубавия метод паметни и емблематични места за градовете, в които оперираме ”, разяснява Бисер Инчовски, шеф „ Централизирани действия “ в компанията.

Търговската верига отвори първия си обект във Варна още през 2010 година със стъпването си в България. Инвестициите за построяването и обновяването на осемте до този миг магазина във Варна, надвишават 123 млн. лева, като единствено за 2021 и 2022 година за възобновяване и рационализация са вложени съвсем 3 млн. лв.. Със своите наличие и активност във Варна Lidl способства за развиването на локалната стопанска система. По данни на Института по пазарна стопанска система икономическият принос от активността на компанията във Варна за 2022 година възлиза на 25 млн. лева В допълнение, годишно компанията способства към бюджета на община Варна с близо 370 хиляди лева Тези резултати нарастват с откриването на всеки нов магазин.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР