Мафията печели над 1 млрд. лева годишно от контрабандата на

...
Мафията печели над 1 млрд. лева годишно от контрабандата на
Коментари Харесай

Емил Димитров: Мафията печели по над 1 млрд. лв. годишно от контрабандата на горива

Мафията печели над 1 милиарда лв. годишно от контрабандата на горива. Това разгласи ръководителят на парламентарната комисия за битка със сивата стопанска система Емил Димитров, прочут като Ревизоро, пред Нова телевизия.

Той разяснява проектозакона за горивата, който беше импортиран от депутати от всички парламентарни групи, само че на първо четене мина единствено през неговата комисия. Срещу законопроекта се оповестиха земеделците и търговците на пропан-бутан.

В понеделник при премиера Бойко Борисов беше реализирана договореност, съгласно която земеделците ще отпаднат от законопроекта. Това стана мотив те да анулират планувания за 3 април митинг.

Емил Димитров съобщи, че чака и други реакции и опозиция против законопректа за горивата, тъй като ползите са огромни.

" Съпротивата ще е огромна, има съмнение и напън към депутатите и министрите. Това е поради 1 милиард лв., които измененията в закона засягат. В Народното събрание всички партии поддържаха закона, след това започнаха да се отхвърлят и да желаят отсрочване на закона ", сподели депутатът от " Обединени патриоти ".

По думите му на пазара на горива има доста проблеми - незаконни бензиностанции, липса на товарителни документи при импорт, доставка на първични материали за рафинерията и още куп сходни.

В Народното събрание има поддръжка за определяне на ред на пазара за горива, въпреки че и измежду ръководещите има запаси към законопроекта, сподели Емил Димитров.

Той се съгласи, че земеделските производители не могат да зареждат техниката си на елементарните бензиностанциите. Затова " в този момент те могат да си записват цистерните с гориво и няма да бъдат причислени към търговците, само че това е най-малкият ни проблем ", сподели шефът на парламентарната комисия за битка със сивата стопанска система. По думите му има пристанища, на които няма инсталирани уреди за премерване и през тях незаконно влизат горива.

Емил Димитров показа отчет на финансовото министерство от 2015 година, съгласно който максимален риск има при доставките на течни горива и изключително при нафтата.

" Средногодишното ползване в България на нафта е 3 милиарда и 400 литра. Платеното е 2 милиарда и 200 литра. Значи не са декларирани 1 милиард и 200 литра. Загубата за държавния бюджет от укрити налози по нерегламентираните доставки и продажби на течни горива се прави оценка на 1.2 милиарда лв. ", сподели Емил Димитров.

Той уточни, че всяка сряда при премиера Бойко Борисов се събират, с цел да приказват за контрабанда, само че тези данни не се обсъждали.

" Няма наказани. Хванаха в Летница контрабанден петрол, танкери на пристанището също – нищо не направиха. Мафията печели по 1 милиард и нещо годишно, ние се занимаваме с 5 евро. Чушки и домати да контролираш, а горивата – не. Защо? " , попита Емил Димитров.

Според него от година и половина не се работи по сериозните покупко-продажби. Той изиска всички хранилища за доставка на горива да бъдат сложени под надзор. " Около 20 000 транзакции може да се скрият, по тази причина желая фискален надзор ", сподели Емил Димитров.

Той остава оптимист, че благодарение на премиера тези проблеми ще бъдат решени.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР