Мафията ощети държавната хазна със 145 млн. лв. само за

...
Мафията ощети държавната хазна със 145 млн. лв. само за
Коментари Харесай

НАП: Мафията ощети хазната със 145 млн. лв.

Мафията ощети държавната хазна със 145 млн. лева единствено за една година. В проведени схеми за данъчни и осигурителни измами през 2021 година е открито, че вземат участие 743 компании и жители, написа в доклад на Националната организация за доходи за предходната година, представен от " Труд ". Предполагаемият размер на нанесените от тези лица вреди на бюджета е над 145,4 млн. лева

Тази сума е над 10 пъти по-голяма от хипотетичните вреди за хазната, нанесени от проведени групи за данъчни измами през предходните две години. През 2020 година размерът на тези измами е оценен на 41,3 млн. лева, а през 2019 година - на 45,9 млн. лева Оказва се, че при ръководството на служебния кабинет цената на проведените данъчни измами е повишена 10 пъти.

Същевременно резултатите от опитите за справяне с проведената престъпност в налозите понижават. През 2021 година са написани 66 отчета за проведени данъчни и осигурителни измами. Въз основа са тези отчети са предоставени 240 инспекции и 103 проверки. В резултат с ревизионни актове са откритите отговорности към хазната в размер на 16,6 млн. лева Това е доста по-малко от откритите отговорности вследствие на проверки по отчети за проведени данъчни и осигурителни измами през миналата година, които са за над 27 млн. лева

През предходната година в базата с данни на Национална агенция за приходите за “Рискови субекти” са добавени 5252 имена на обособени хора и сдружения с изразен рисков профил на държание, т. е. рискови във връзка с приходите в хазната. Това е доста повече от добавените в листата на рисковите лица 726 компании и жители през миналата 2020 година и добавените 3885 имена през 2019 година Оказва се, че през предходната година доста повече компании и жители са имали държание, което поражда подозрения, че не са правилни към хазната.

В Национална агенция за приходите имат редица критерии, по които преценят дали дадена компания или обособен жител имат рисково държание. Тези критерии не се афишират обществено, с цел да не могат измамниците да ги заобикалят и по този начин да заобикалят по-засилен надзор от страна на Национална агенция за приходите. Но да вземем за пример, в случай че един човек е бил притежател или началник на компания, която е уличена в присъединяване в скица за източване на Данък добавена стойност, този човек попада в листата за “Рискови субекти”. Така в случай че този човек записва нова компания, активността ѝ ще бъде следена доста деликатно от данъчните, за всеки опит за включване на компанията във верига за Данък добавена стойност измами да бъде предотвратен.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР