Люпко Петрович, един от треньорите-великани, говори специално за предаването Код

...
Люпко Петрович, един от треньорите-великани, говори специално за предаването Код
Коментари Харесай

Петрович: Гриша Ганчев е много твърд характер и победител, Наско Сираков е същият

Люпко Петрович, един от треньорите-великани, приказва особено за предаването " Код Спорт " по RING часове преди дербито. Сръбският експерт, направил Цървена звезда европейски клубен първенец през 1991 година, води през кариерата си и Левски, и ЦСКА. В близки връзки е и с двете огромни фигури в противниковите лагери – Наско Сираков и Гриша Ганчев. Предлагаме акценти от изявлението със 75-годишния маестро Люпко Петрович:

- Г-н Петрович, мнозина се питат по какъв начин е допустимо да сте другар и с двамата притежатели на най-големите тимове, които са безконечни врагове - и с Гриша Ганчев, и с Наско Сираков?
- Работил съм с Наско. Той е изключително кадърен човек, както и добър човек. Въпреки своите триумфи и известност, той има почит към хората. Левскар е, съумял е, само че не си разрешава да подценява конкуренцията на останалите тимове. Не обича противниците, само че и не ги псува. Отнася се обикновено. Един път отидох на стадиона, имаше мач сред сегашния народен тим и тима от международното. Чувам: " Наско Сираков п т, п т ". Питам: " Наско, какво е това, какво се случва? ". Каза ми, че тези дето скандирали не били цесекари. Не помня по какъв начин ги назова. Пак запитвам: " Но за какво по този начин? ". Започна мачът и той още в първите 15 минути вкара два гола и вика: " Това са чорбари, а не цесекари ". Да, това е единствено един спомен, само че в тази ситуация по-важното е, че Наско Сираков и в този момент потвърждава, че познава добре футбола. И до момента мисля, че постът на състезателен шеф като че ли е основан за него.

- Някои настояват, че поради тези ваши другарства може да се уреди мач Левски - ЦСКА. Това допустимо ли е или единствено заболели мозъци могат да настояват сходен парадокс?
- Трябва първо да кажа, че е добре, че съществуват ЦСКА и Левски. Вечни противници. Както в Белград има Звезда и Партизан. Заради тези тимове по стадионите идва доста аудитория. Като играят тези два противника идват и тези, които да вземем за пример цяла година не са стъпвали на стадиона. Добре е да има такова люто съревнование. Но то би трябвало да не излиза от естественото и да не стават ексцесии. Ще ви дам един образец. Преди време мач в Сърбия беше пресечен. Звезда победи, а почитателите на Партизан нахлуха с ножове против полицията. Трябва да мислим за този неприятен образец и не би трябвало да се позволява да се стига до такава степен.

- И въпреки всичко, може ли посредством другарството сред Наско Сираков, Гриша Ганчев и Люпко Петрович да се уреди мач?
- Това е парадокс! Левски - ЦСКА или Звезда – Партизан да се уреди? Невъзможно! Мисълта единствено за това е полуда. Това е по какъв начин да кажа - злополука.

- Познавате добре и двамата…
- Да, и Гриша, и Наско. Отлично ги познавам. Гриша Ганчев е доста корав темперамент и победител. Дори за един динар да играе, той постоянно желае да победи. Същият е и Наско Сираков. Ще ви опиша нещо. Имаме подготовка, тимът на Наско губи с гол разлика и той напряко е полудял. Казва ми да не изсвирвам завършек на двустранната игра. Изравняват и аз изсвирвам край, само че той упорства да продължаваме. Но другият отбор отново повежда и той не ми дава да дам край. Да, и той като Гриша в сърцето и душата си е победител. И двамата са такива. И по какъв начин тези хора биха се съгласили на сделка единият да загуби. Ама, какъв контракт, бога ми? Абсурд!

- И двата клуба минаха през сложен интервал, само че към момента търсят най-хубавите си дни. Как ги виждате като селекция в този момент?
- Левски направи тим тази година. В началото нямаха добър отбор, само че с работата си Сираков и Стоилов съумяха да намерят правилния път и неслучайно се класираха за Европа. Подобен е и казусът с ЦСКА. Сега те имат млад и перспективен треньор. Може би на този стадий малко му липсва опит, само че той е необикновен темперамент като човек. Илич е освен добър човек, само че и упорит експерт с капацитет. И няма да се изненадам, в случай че тази година той успее да обърка сметките на Лудогорец. Разбира се, това ще е сензация, тъй като както е известно отборът от Разград има най-вече пари, а и надлежно максимален късмет да стане отново първенец. Успяват в продължение на 10-12 години и за жалост не са огромни възможностите на ЦСКА или Левски да вземат купата.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР