Людмила Емилова официално встъпи в длъжност като член на Управителния

...
Людмила Емилова официално встъпи в длъжност като член на Управителния
Коментари Харесай

Президентът призова БНБ към висок професионализъм и независимост от политически вмешателства

Людмила Емилова публично встъпи в служба като член на Управителния съвет на Българска национална банка.

На церемонията участва президентът Румен Радев. Важна е поддръжката на президента, защото Българска народна банка е една от главните институции на страната, гарантиращи финансова непоклатимост на българската валута. С тези думи шефът на Българска народна банка Димитър Радев откри церемонията.

По Конституция президентът назначава с декрет 221 членовете на УС на Българска народна банка. Людмила Емилова се закле да съблюдава законите на страната, да спомага за реализирането на функционалностите на Българска народна банка и да пази служебната, банковата, комерсиалната и други правозащитни секрети, в това число и след преустановяване на пълномощията. Най-новият член на банковата институция е правист с дълготраен стаж в Министерство на финансите и с опит в МВФ.

Считам, че в тази виновна задача госпожа Елкова ще даде своя принос. Убеден съм, че госпожа Елкова ще е заслужен член на Управителния съвет на банката ", сподели още президентът.

Президентът Радев благодари за опцията да показа своята номинация за член Управителния съвет. "Доказан експерт и честен човек, тя ще даде своя принос в работата на висококачествени институция ", уточни той.

През годините на преход и промени Българска народна банка мина през съществени разтърсвания,като рецесията с КТБ и всеобщите банкрути през 1996, напомни Радев. По думите му Българска народна банка е призвана да бъде един от стожерите на страната и да подсигурява финансовата и банковата непоклатимост в страната. Това допуска висок професионализъм и самостоятелност от политически вмешателства.

"БНБ е първата обществена институция в следосвобожденска България и е потвърдила, че е дирек на държавността, както и образец за работа в националния интерес. Така ще бъде и за напред, аз надълбоко имам вяра в това ", съобщи Елкова. Интересен миг за страната ни е, че сме декларирали желанието ни за присъединение в еврозоната. Това допуска нови провокации за банката в доста динамичен интервал, който с изключение на за Българска народна банка и страната ни, е забавен и за целия свят с смяната на регулаторните и надзорни разпореждания, разяснява още тя. "За мен е чест и привилегия да се причисля към екипа на Народната банка ", акцентира Людмила Елкова.

Мъдра преценка и резистентност в провокациите пожела президентът Радев на всички членове на УС на Народната банка, съобщи Нюз.бг.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР