Любопитно Най-кратките военни конфликти в историята Война, продължила 38 минути

...
Любопитно Най-кратките военни конфликти в историята Война, продължила 38 минути
Коментари Харесай

Най-кратките военни конфликти в историята

Любопитно Най-кратките военни спорове в историята Война, траяла 38 минути и спор сред България и Гърция влизат в тази ранглиста  Русалин Венев 8 март 2020, 19:43  8 мощни и смели дами, които трансформираха историята
8 мощни и смели дами, които трансформираха историята
 Осми март е! Честит празник, скъпи дами
Осми март е! Честит празник, скъпи дами
 11 аргументи за какво британците не желаят Чарлз да стане крал
11 аргументи за какво британците не желаят Чарлз да стане крал
 Няма да повярвате на тези обстоятелства за храната, която консумираме
Няма да повярвате на тези обстоятелства за храната, която консумираме
 Путин получи предложение за брак
Путин получи предложение за брак
 Безценното африканско житно растение
Безценното африканско житно растение
 3 предписания за закуска в леглото
3 предписания за закуска в леглото
 Тодоровден е! Честито на всички празнуващи
Тодоровден е! Честито на всички празнуващи

акво си представяте, когато чуете думите боен спор? Вероятно първата ви асоциация е за поредност от яростни конфликти, които в някои случаи могат да продължат десетилетия. Историята, обаче, ни демонстрира, че това не всеки път е по този начин. Някои спорове завършват доста бързо – в границите на дни…или даже за броени минути. Кои са петте най-кратки войни в историята? Отговорът на този въпрос може да научите в идващите редове.

On this day in 1896, Britain goes to war with the tiny African nation of Zanzibar. Hostilities last for a total of 38 minutes. It's history's shortest armed conflict.

Here's the full story: https://t.co/7Ij7q17UEp pic.twitter.com/aY620HSDZM
— Military History Now (@MilHistNow) 27 август 2018 година
1. Войната сред Англия и Занзибар

Този боен спор е безспорен отличник в класацията. Сблъсъкът сред Англия и Занзибар продължава едвам 38 минути. Той стартира, откакто султан Хамад ибн Тувайни, който е помощник на английската колониална администрация, умира на 25 август 1986 година Братовчед му Халид ибн Баргаш, който се употребява с поддръжката на Германия, провежда прелом и се възкачва на престола. Британците, обаче, имат собствен претендент и желаят Баргаш неотложно да се отдръпна. Той отхвърля и бързо събира войска, наброяваща близо 3000 души.

Англия слага ултиматум, изтичаш на 27 август в 9 часа, съгласно който занзибарците би трябвало да се предадат и да смъкват знамето си. Това не се случва и след приключването на крайния период, разположените в региона английски кораби откриват огън по султанския замък. Няколко минути по-късно съпротивата на занзибарските сили е сломена. Дворецът е изцяло погубен, само че занзибарското знаме продължава да се вее, защото няма кой да го смъкна. Британският флот счита това за знак за продължение на съпротивата и още веднъж открива огън. Скоро един от снарядите поразява знамето и то пада, а войските, които дебаркират на брега малко по-късно, пленяват руините на двореца на процедура без да срещнат опозиция.



2. Футболната война

Този боен спор сред Салвадор и Хондурас продължава едвам четири дни (от 14 до 18 юли 1969 г.), само че лишава живота на към 3000 души. Названието „ Футболната война “ идва от публикуваното от медиите мнение, че мотив за спора е загубата на хондураския народен тим по футбол от отбора на Салвадор по време на квалификационен мач за Световното състезание през 1970 година Истината е, че връзките сред двете страни са обтегнати още преди началото на мача и избухналите по време на срещата безредици се трансформират в капката, която прелива чашата. Войната е прекратена с посредничеството на Организацията на американските страни. Въпреки това, епизодични погранични конфликти има до 1972 година Конфликтът официално завършва на 30 октомври 1980 година с подписването на кротичък контракт сред Хондурас и Салвадор.

ICC prosecutor says she has evidence to probe Russia-Georgia war crimes http://t.co/tQIXaFjw6L pic.twitter.com/GD5VX8EC4l
— Andrew Stroehlein (@astroehlein) 14 октомври 2015 година
3. Руско-Грузинската война

Конфликтът сред Русия и Грузия избухва през лятото на 2008 година и продължава пет дни. Причина за него стават сепаратистките републики Абхазия и Южна Осетия. За да си върне контрола над тези територии, в ранните часове на 8 август Грузия стартира атака в Южна Осетия. Малко по-късно в спора се намесва Русия, която застава на страната на сепаратистите. Грузинските елементи са изтласкани от Южна Осетия, а в Абхазия се отваря втори фронт. Военните дейности последователно се реалокират на грузинска територия. Конфликтът завършва на 12 август, когато съветският президент Дмитрий Медведев афишира прекъсване на огъня. Стотици хора умират в сраженията, само че точният им брой продължава да е обект на доста несъгласия.

Today in 1967, Israeli air and ground forces launch pre-emptive strikes on Egypt. It's the start of the Six Day War. pic.twitter.com/8VHOlkT1ju
— Military History Now (@MilHistNow) 5 юни 2018 година
4. Шестдневната война

Макар и къс, този спор е от изключително огромна значимост за Близкия изток, а последствията от него се усещат и през днешния ден. Той избухва на 5 юни 1967 година вследствие на насъбраното напрежение сред страните в района. Тъй като Египет струпва войски по границата с Израел, Тел Авив взема решение да нанесе серия от изпреварващи въздушни удари. Конфликтът ескалира бързо и в него се намесват Сирия и Йордания, които застават на страната на Египет.

Само за шест дни Израел реализира безапелационна победа над своите съседи. До 10 юни, когато военните дейности завършват, Тел Авив към този момент е окупирал линията Газа, Западния бряг, Източен Йерусалим, Голанските възвишения и Синайския полуостров. Освен това жертвите, които дава Израел, са по-малко от 1000 души, до момента в който Египет, Сирия и Йордания губят близо 20 000 души.

5. Петричкият случай

Един от най-кратките спорове в международната история е с българско присъединяване. На 19 октомври 1925 година гръцки патрул навлиза на територията на нашата страна, защото един от бойците търси своето куче. Това е видяно от български граничари. Избухва спречкване, което прераства в престрелка. Един гръцки боец е погубен, а различен – тежко ранен. По-късно медиите в южната ни съседка оповестяват, че в действителност български военни са навлезли на гръцка територия.

Случаят е употребен от тогавашния гръцки министър председател Теодорос Пангалос, който разпалва същинска националистическа нервност и на 22 октомври заповядва на към 100 000 военни да нахлуят в нашата страна. Макар че българската войска е доста по-малобройна и по-зле въоръжена, тя съумява да спре офанзивата и да изтласка гръцките елементи. Важна роля изиграват и присъединилите се чети на Вътрешна македонска революционна организация. На 28 октомври държавното управление в Атина издава заповед за изтеглянето на своите войски от българска територия. Обществото на народите (организация, която е предходник на ООН) на собствен ред осъжда Гърция като агресор и отрежда на България да бъдат изплатени репарации в размер на 30 млн. лева Около 150 души умират по време на спора.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР