Любопитно Геолози разкриват тайните на континент, изгубен под Европа Не

...
Любопитно Геолози разкриват тайните на континент, изгубен под Европа Не
Коментари Харесай

Геолози разкриват тайните на континент, изгубен под Европа

Любопитно Геолози разкриват тайните на континент, загубен под Европа Не потопен в някой океан, изгубеният континент се намира някъде под Южна Европа  Ванеса Николова 9 септември 2019, 06:07 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Геолози разкриват тайните на континент, загубен под Европа
Геолози разкриват тайните на континент, загубен под Европа
 Кои са звездите, другари с английското кралско семейство
Кои са звездите, другари с английското кралско семейство
 Най-добрите филми, основани на същински истории
Най-добрите филми, основани на същински истории
 Наполеон и диадемите за дамите в неговия живот
Наполеон и диадемите за дамите в неговия живот
 Защо множеството фосили са на човеци от мъжки пол
Защо множеството фосили са на човеци от мъжки пол
 Коя е билката, лек за всички заболявания
Коя е билката, лек за всички заболявания
 Малка Богородица е – какво повелява традицията?
Малка Богородица е – какво повелява традицията?
 Най-скъпите рокли на аления килим
Най-скъпите рокли на аления килим

абравете митовете за потъналия континент Атлантида.

Геолози се върнаха съвсем 250 млн. години обратно във времето, разкривайки историята на загубен континент, който не лежи, потопен в някой океан, а някъде под днешна Южна Европа.

Проучването е коствало на учените доста време и старания, споделя Лоран Жоливе, геолог от Сорбоната в Париж, който не взима присъединяване в това проучване.

Въпреки че за изгубената суша се знае от няколко десетилетия, Жоливе споделя, че детайлната последователност на нейното изгубване, създадена от учените, е впечатляваща и невиждана.

Единствените материални доказателства за съществуването на континента, именуван от учените Велика Адрия, са варовици и други скали, открити в планинските масиви в Южна Европа.

Учените считат, че тези скали в началото са били под повърхността на морето, само че при конфликтите на тектоничните плочи са били последователно изтласквани по-нагоре.

Въпреки това откривателите споделят, че реконструкцията на формата и размера на изгубения континент е представлявала доста комплициран развой.

Велика Адрия е имала комплицирана и трагична история, отбелязва Дуу ван Хинсенберген, геолог от Университета в Утрехт, Нидерландия.

Изгубената суша стартира своето независимо битие след отделянето си от античния континент Гондвана (част от който са днешните Африка, Южна Америка, Австралия, Антарктида, Арабския полуостров и полуостров Индостан) преди към 240 млн. години.

Учените считат, че по-късно Велика Адрия е почнала да се движи на север.

Преди към 140 млн. години Велика Адрия е била с размерите на Гренландия, намираща се под повърхността на тропическо море, където утаечните пластове последователно се трансформирали в скали.

Около 20-40 млн. години по-късно изгубената суша се сблъсква с това, което през днешния ден е Европа и потъва под Стария континент.

Една от компликациите, с която се сблъскват учените, е фактът, че скали от тогавашната Велика Адрия са разпръснати по територията на общо 30 страни, от Испания до Иран.

Ван Хинсенберген отбелязва и, че през последните десетилетия геолозите не са разполагали с задоволително добра техника, която да улесни откриването на повече елементи за изгубения континент.

„ Средиземноморският район е една геоложка каша”, споделя той. „ Всичко е накриво, счупено, смачкано”.

През последните 10г. Ван Хинсенберген и екипът му събират информация за възрастта на скалите, които допускат, че са били част от Велика Адрия, и даже съумяват да открият освен по кое време, а и къде са се формирали те.

Велика Адрия освен се е движела на север, а се е с блъскала с Европа, въртейки се по посока противоположна на часовниковата стрелка.

Изгубената суша се е приближавала към Европа с не повече от 3-4 см на година, разяснява Ван Хинсенберген.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР