Любопитни факти за фондютоФондю е швейцарско и френско ястие от

...
Любопитни факти за фондютоФондю е швейцарско и френско ястие от
Коментари Харесай

Любопитни факти за фондюто

Любопитни обстоятелства за фондюто
Фондю е швейцарско и френско ядене от топено сирене, което се сервира в обща купа над портативна печка със свещ и се употребява посредством потапяне на самун в сиренето, като се употребяват вилици с дълъг дънер. От 50-те години на предишния век терминът "фондю" е систематизиран за други ястия, в които храната е потопена в обща течност. Има четири типа известни ястия фондю, оповестяват от foodpanda. А ето и кои са те.

Швейцария - фондю за сирене

През XVIII век произходът на фондю стартира в Швейцария като метод да се употребяват остарели сирена и самун за хранене на фамилии, които имат стеснен достъп до пресни храни през зимата. Тъй като сиренето старее, а хляба става застоял, е по-трудно да се яде. Местните селяни открили, че в случай че загреят сиренето с вино, чесън и билки, те биха могли да натопят остарелия си самун, който да се смекчи, когато се потопи в ароматната примес от сирене. Този метод на готвене на топъл комфортен огън се трансформира в швейцарска зимна традиция, известна като фондю. Думата фондю идва от френската дума „ fondre “, което значи „ да се стопи “.

Франция - месно фондю

Фондюто с месо също има ранен генезис. През средновековието във френския район Бургундия служащите на лозята трябвало да бъдат на полето през целия ден и не можели да се приберат, с цел да хапнат. Тогава те измислили метод да си подготвят храна на открито. Наименованието на този вид фондю се приписва на тези лозарски служащи от Бургундия: Фондю Бургинон.

Китай - бульон фондю

По-леката версия на месното фондю, Фондю Корт Буйон, произлиза от Азия преди доста години. Един мъж от Швейцария бил на посещаване в Китай и му било сервирано ядене, доста наподобяващо на фондю, само че течността, употребена за потапяне, била бульон. Той разказал на готвачите за автентично фондю и по този начин се родила концепцията за азиатското.

Америка - шоколадово фондю

Шоколадовото фондю или десертното фондю е американско откритие и се ражда в средата на XX век. Плодове или курабии се потапят в разтопен шоколад.

Фондю не е просто храна, то е прекарване. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР