Любомир Дацов е икономист и финансист, бил е два пъти

...
Любомир Дацов е икономист и финансист, бил е два пъти
Коментари Харесай

Любомир Дацов: Дали има проблем с бюджета?

Любомир Дацов е икономист и финансист, бил е два пъти зам.-министър на финансите, член е на Фискалния съвет на страната ни.

Дали има проблем с бюджета? Малко цифрички! Бюджета за 2024 година беше формиран при Брутният вътрешен продукт от към 206 милиарда, все още е ясно, че с малко фикция може да се докара до малко под 200 милиарда, само че реалистичната оценка е под 197 милиарда, което ще рече, че единствено от загуба в базата, данъчните доходи ще бъдат най-малко с 3 милиарда по-малко.

Дали от началото на годината приходите вървят добре? Не, не вървят добре!

За март месец данъчните доходи са нарастнали за същия интервал на годината единствено с 2.5%, при естествени към най-малко 8%. Февруари и март, меко казано, са неуспех.

За всеки от тези месеци приходите са по-малки по отношение на 2023 година Ако съпоставим, предстоящите доходи на база сезонност и относителна тежест на всяко тримесечие, излиза, че данъчните доходи на консолидирания бюджет за 2024 година ще бъдат с към 4 милиарда по-малко, т.е излиза, като почистим резултата въз основата, че има и по-малка събираемост!

И в този момент идва огромният проблем, бюджета беше признат с недостиг от 6.2 милиарда което към новият Брутният вътрешен продукт прави към този момент 3.2 % от Брутният вътрешен продукт. Като прибавим, дано да са общо 4 милиарда по-ниски доходи за 2024 година излиза, че би трябвало да бъдат понижени разноски за към 4.4 милиарда лв. и това е единствено началото, без да знаем осъществяването на еврофондовете и неданъчните доходи! Така, че като ви каже някой, че бюджетът е в съвършено положение, според от сприхавостта на характера ви, може да му теглите една.....!!!

Заглавието е на редактора

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР