Любителският риболов във водите на Черно море да остане безплатен

...
Любителският риболов във водите на Черно море да остане безплатен
Коментари Харесай

Риболовът в Черно море може да остане безплатен

Любителският лов на риба във водите на Черно море да остане безвъзмезден и без условие за годен рибарски билет. Това оферират група депутати от ГЕРБ, измежду които и председателката на екокомисията Ивелина Василева, с промени в Закона за рибарството и аквакултурите, предава " 24 часа ".

На първо четене на законопроекта преди дни депутатите взеха решение да бъде въведен рибарски билет и за риболовците фенове и за морето, по този начин както се заплаща за улов на риба в сладководните водоеми в страната. Цената на подобен билет е 25 лв. за година и 15 лева за 6 месеца, като за децата и пенсионерите има понижение.

Досега риболовците в Черно море бяха освободени от заплащане на подобен билет. Допустимият улов дневно с притежанието на билет за морето се предвиждаше да бъде 5 кг, без значение от типа на уловената риба.

Идеята за смяната пристигна от земеделското министерство с претекста, че морето е единственият воден обект, за който не е необходим годен рибарски билет за феновете. Промяната целеше да направи равнопоставени феновете риболовци във вътрешните водоеми в страната и тези в Черно море, по този начин билетът, който се издаваше за вътрешните водоеми, щеше да важи и за морето.

Освен това измежду претекстовете на ведомството беше, че липсвали данни за улова в Черно море.

Въвеждането му обаче провокира отрицателни реакции измежду локалните риболовци по морския бряг, породи и сериозен спор измежду депутатите в зала дали би трябвало да бъде въведено такова условие.

Депутатите оферират и да остане сегашният режим, при който в язовирите, които се стопанисват от сдружения, имат право да ловят риба единствено членове на даденото съдружие. Това бе въведено с разпоредба от 2007 година, само че при представянето на законопроекта се предвиждаше да има свободни зони, в които да може да се лови риба, без да се изисква участие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР