Любителите на лютия пипер и чилито са значително по-застрашени да

...
Любителите на лютия пипер и чилито са значително по-застрашени да
Коментари Харесай

Вреди ли лютата храна на мозъка?

Любителите на лютия пипер и чилито са доста по-застрашени да се сблъскат с деменцията от хората, които не употребяват люти подправки в храната си. До този извод са стигнали учени от Катарския университет и Университета в Южна Австралия.

Специалистите са следили близо 5 хиляди поданици на Китай, които взели участие в национално проучване за връзката сред здравето и храненето. Възрастта на рецепиентите варирала от 55 до 71 години, а когнитивните им функционалности били оценени четири пъти в интервала 1997-2006 година Учените взели поради и социално-демографските фактори, и метода на живот на доброволците.

Анализите демонстрират, че хората, които всекидневно употребяват повече от 50 г пикантен пипер в храната си, два пъти по-често се оплакват от утежняване на паметта и когнитивните качества. Интересно е, че по-голяма част от засегнатите са с обикновено телосложение, без наднормено тегло.

Магданозът и аленият пипер укрепват мозъка

„ Предишни проучвания, демонстрираха, че потреблението на пикантен червен пипер е потребна за нормализиране на телесната маса и кръвното налягане. Сега обаче открихме, че той има неподходящи последици за когнитивните функционалности на възрастните хора “, отбелязва доктор Цумин Ши от Катарския университет.

Епидемиолог от австралийския университет прецизира, че в хода на проучването се е отчитала както потреблението на пресни люти чушки, по този начин и на млян, пикантен червен пипер. За сладките вариианти и за черния пипер няма сходни наблюдения. Интересът тъкмо към тези подправки е провокиран от обстоятелството, че те са доста публикувани в Азия. В някои региони на Китай съвсем всеки трети употребява люта храна всекидневно.

Активният съставен елемент на лютите червени чушлета е капсаицин. Той форсира обмяната на веществата и подкрепя загубата на мазнини. Изследователите считат, че хората с естествена телесна маса могат да бъдат по-чувстителни към лютия пипер, от хората с наднормено тегло, а това въздейства и по-силно на паметта им.

Едновременно с това учените означават, че в проучването не са взети поради интелектуалните благоприятни условия на рецепиентите, което също предстои на изчерпателен разбор, защото може да въздейства върху когнитивните функционалности в зрелост.
Пълните резултати от изследването са оповестени в списание Nutrients.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР