Лятото обикновено е период, в който националните туристически бордове рекламират

...
Лятото обикновено е период, в който националните туристически бордове рекламират
Коментари Харесай

Непознатите острови: Защо Гърция се рекламира с нови локации

Лятото нормално е интервал, в който националните туристически бордове популяризират своите най-известни дестинации. Но пандемията накара непрекъснатите поданици по тези места да премислят дали предпандемичният „ свръхтуризъм “ би трябвало да се завърне. И някои държавни управления си вземат записка, написа Военновъздушни сили.

Тази година министерството на туризма в Гърция задейства нова тактика. Страната популяризира както познатите световноизвестни местоположения, по този начин и по-малко известните кътчета. 

Кампанията е под надпис „ Гърция: в случай че дойдете един път, ще желаете да останете вечно “, споделя министърът на туризма Василис Кикилиас.

По думите му различните дестинации са доста – 124 необитавани острова. И добавя: „ Да, несъмнено, че популяризираме Миконос и Санторини, Корфу и Крит, само че има още толкоз други дестинации “. 

Туризмът в Гърция се възвръща от срутва по време на пандемията. Над 18 млн. души избраха страната за ваканцията си през 2021 година, само че броят на посетителите предходната година бе с над 34% под равнищата през 2019 година Същата наклонност се следи и в международен мащаб. Барометърът за световния туризъм на Организация на обединените нации сподели, че през първите пет месеца на тази година промишлеността е възстановила съвсем на половина броя на посетителите отпреди пандемията.

Василис Кикилиас споделя, че тактиката на страната му за разпределение на туристите измежду голям брой дестинации може да помогне за понижаване на казуса със свръхтуризма, който мъчеше толкоз доста известни места по света преди пандемията.

Пример за такава дестинация е Тинос, един от 33-те Цикладски острови (б.р. – една от най-известните островни групи в страната). Мястото е изключително известно измежду християнската общественост, като хиляди хора идват на поклонение през август в тамошната Света черква на Панагия Евангелистрия.

Средностатистическият екскурзиант обаче постоянно подценява скалистия остров за сметка на доста по-популярни дестинации на като Миконос и Санторини, също част от Цикладските острови. Но Тинос може да се похвали с доста от техните привлекателни черти – боядисани в бяло здания, пясъчни плажове и топли води. Той също по този начин има обичаи, които локалните поданици споделят с горделивост.

Анжела Руджери да вземем за пример към този момент близо 10 години прави неповторими за Тинос сирена в дребни партиди. Пред работилницата си тя с горделивост демонстрира своите пити малатуни, които висят на дървени пръти като коледна декорация. Това е полутвърдо бяло сирене, част от което тя подправя с розов пипер или макови семена. Предлага и синьо сирене карики, което зрее в кратуни, преди да бъде пакетирано.

Руджери и брачният партньор й основали бизнеса по време на дълговата рецесия в страната при започване на второто десетилетие от новия век. Това бил належащ преход от строителната промишленост, в която били заети преди този момент, само че също и привлекателна опция за двойката. „ Харесваше ни да вършим това. И двамата сме родени в фамилии на земеделци и това е нещо, което познаваме от деца. Аз самата си припомням, че когато бях дребна, спях и слушах по какъв начин млякото пада от вързопа. В домовете ни се правеше сирене “, споделя Анжела.

Търсенето на сиренето им повишено толкоз доста, че съвсем надвишило количествата, които могат да произведат.

Тук, в Тинос, продавам на доста места. Предимно на месарници, магазини с обичайни артикули и заведения за хранене. Освен това обособени хора също идват тук и купуват сирене като подарък, когато се прибират в Атина. Не продавам на супермаркети, тъй като те желаят да създавам повече, в сравнение с мога. Помолиха ме за съдействие, само че аз споделих не “, споделя Анжела Руджери.

Един от малцината, на които тя се съгласила да продава, е Спирос Белас. Той ръководи два ресторанта – единият от които в Тинос, в който предлага модерни гръцки ястия. „ Мисля, че най-важното за клиентите, изключително за туристите, без значение дали са от Гърция, или от целия свят, е да открият съкровищата, които обещано място има “, споредля той своята философия. 

Разбира се, че желая повече туристи да идват на острова ни. Проблемът е, че в случай че имаме доста гости всяка година, мъчно ще поддържаме традициите “, отбелязва Белас.

Привлекателността на откривателството е довела освен Белас на острова преди пет години, само че и повече туристи това лято. Много от тях идват от други елементи на Гърция и избират Тинос поради славата му на по-тихо, насаме и с вкусна храна място. Канадец на име Стивън да вземем за пример го избрал за едномесечен престой, с цел да учи за изпита си по право. Той толкоз харесал прекарването си там, че поканил майка си Нанси за последната част от престоя си.

„ Има дребна пекарна, бяхме там три пъти. Изграждаме връзки с хората в заведенията за хранене и пекарните, които посещаваме. Всички са в действителност отзивчиви. А в пекарната те постоянно ни подаряват нещо. Днес да вземем за пример ни предложиха гратис кафе “, акцентира Нанси.

Гостоприемството е това, което съгласно гръцкия министър на туризма Василис Кикилиас прави Тинос и Гърция неповторими.

„ Филоксения “ е гръцка дума. Не можете да я преведете на различен език. Това е дълбоката нужда на гърците да одобряват чужденци. И това кара туристите да се влюбват в Гърция “, отбелязва той.

Руджери е съгласна, само че повтаря, че традицията прави острова й специфичен. Макар че има чувство за оживление, тя не бърза да изнася неповторимите си усети. 

„ Когато някой пристигна на Тинос и опита сиренето ми, ще му хареса. След това ще опита още веднъж в Атина и мислите му ще го върнат в Тинос “, заключи тя.

Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР