Лятото е сезонът на леките и ярки зеленчукови супи, време,

...
Лятото е сезонът на леките и ярки зеленчукови супи, време,
Коментари Харесай

Царевична супа с вкус на лято – ползи и рецепти

Лятото е сезонът на леките и ярки зеленчукови супи, време, когато можете да готвите в интерес на здравето. Такъв образец е царевичната чорба – здравословна, необикновена и с усет на лято.

Ползи

Царевицата е богат източник на протеини, мазнини и въглехидрати. Супата пък е идеална за тези, които са се отказали от месото, само че все пак се нуждаят от протеини. Също по този начин, царевичните зърна съдържат витамини от група В, витамин С, фосфор, калий, манган, желязо и други хранителни субстанции и микроелементи. Разбира се, в супата с царевица, когато се вари, се понижава избрана част от питателните субстанции, само че във всеки случай се счита за по-ценен артикул даже от зеления грах и други бобови растения.

Яденето на царевица прочиства стомашно-чревния тракт, усъвършенства паметта, възстановява активността на нервната система, прочиства тялото от отрови и така нататък Особено царевичната чорба е потребна за растящия организъм. Царевичната чорба може да бъде вегетарианска, приготвена със зеленчуков бульон и други зеленчуци, а в случай че сте фенове на месото не пречи да го добавите. Може да избере морски блага, пиле, рибен бульон.

Мексиканска супа-пюре

Продукти

300 гр. царевица, 4 чаши вода, 1 чаша мляко, 2 с.л. сметана, 2 жълтъка, 1 с.л. масло, 2 с.л. царевични люспи, сол

Приготвяне

Сварете царевичните зърна, до момента в който омекнат, налейте мляко, варете половин час. Минете сварената царевица през решето или разбийте с пасатор, подправете царевичната чорба с жълтък, масло, сметана, сол.

Супа с царевица и раци

Продукти

1 консерва раци, 1 чаша царевица от консерва, 1 с.л. царевично брашно, 1 чаша мляко, 4 чаши бульон, сол, чили, соев сос

Приготвяне

Царевичното брашно се разрежда с мляко, разбърква се, оставя се известно време, по-късно се изсипва в загрятия бульон и се оставя да заври, като се уверите, че не се появяват бучки. Добавете царевицата и раците към бульона, варете на слаб огън, като разбърквате понякога, за 10 минути. Подправете супата със сол,  сервирайте със соев сос и чили по избор.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР