Лято на дим: Вътре в центъра на операции на Канада, докато нацията се бори с 5000 горски пожара

...
УИНИПЕГ, MB, КАНАДА – Страната, известна като Големият бял север“,
Коментари Харесай

УИНИПЕГ, MB, КАНАДА – Страната, известна като „Големият бял север“, е известна и с това, че е зелена, тъй като Канада е дом до почти 10% от горите в света.

Същите тези гори обаче сега са горивото за това, което е може би най-интензивният сезон на горски пожари в историята на нацията, ако не и най-значимата криза с горски пожари по света . Повече от 5000 пожара бушуват от май в цяла Канада, разкъсвайки най-малко 29 милиона акра земя - и броят им нараства.

Десетки хиляди канадци бяха прогонени от домовете си заради пламъците, докато планинските кълба дим продължават да замърсяват големи части от Северна Америка, включително Минесота и Уисконсин.

Какво да се направи по време на предупреждение за качеството на въздуха: Експертни съвети как да се предпазите от дим от горски пожар

Наистина, всяка канадска провинция и територия е засегната, от Нюфаундленд на изток до Британска Колумбия на запад до прериите между тях .

„Родена съм и съм израснала в Алберта и съм била тук през по-голямата част от живота си. Трябва да кажа, че не сме виждали сезон като този“, оплака се Кристи Тъкър, служител по дивата природа на Алберта Новини на WCCO. „Последният ни рекорд за опожарена площ беше поставен преди 40 години и ние вече го счупихме и още дори не е краят на сезона.“

Майк Уестуик, офицер от дивите пожари в Северозападните територии, каза провинцията разпореди повече евакуации тази година, отколкото е правил от десетилетия.

„Това е наистина сериозен пожарен сезон“, каза Уестуик.

В Квебек Дебора Биърд е една от повече от 2000 американски пожарникари, които са пресекли границата, за да се присъединят към спасителните усилия.

„Казаха ни, че това са пожари, които дори не са били регистрирани през живота на никого. Исторически е сухо за тях“, каза Биърд . „Това не е нищо друго освен непрекъсната гора от гориво.“

Вътре в CIFFC: „Вие работите с там, където можете да бъдете успешни“

WCCO News е работил с множество правителствени министерства, в допълнение към посолството на Канада във Вашингтон. Според официални лица, всички пожарогасене операциите се ръководят от всяка провинция и територия, включително стратегическо как, къде и кога да се насочат ресурси към конкретни пожари в рамките на техните провинциални линии.

Една квази-официална организация обаче се очерта като ключов център за ресурси -споделяне и многостранни операции: Канадският междуведомствен център за горски пожари (CIFFC).

Създадена през 1982 г., CIFFC е федерално поддържана организация с нестопанска цел, чийто специфичен мандат е да „подобри канадската дива природа управление на пожари" и сега това е мисия, която може би има толкова спешност, колкото всякога в историята си.

СВЪРЗАНИ: Как да защитите домашните си любимци от дим от горски пожар

"Ние сме активни навсякъде и всички агенции участват активно в потушаването на пожари в собствените си дворове“, каза Дейв Боковай, оперативен директор на CIFFC, пред WCCO News. „Обръщаме се към целия свят. Имаме пожарникари и представители на място от почти всички континенти с изключение на Антарктида. Всички континенти ни предоставят ресурси, за да помогнат за подпомагане на ситуацията.“

Самият офис е впечатляващ, разположен в търговски център на Уинипег, само на минути от летището на града.

"Надявам се, че това не е новото нормално. Мисля, че трябва да сме подготвени за тези сезони в бъдеще и че може да видим повече от тази значителна дейност в бъдеще", каза Боковай. p>

В допълнение към операционна зала, в комплекса има няколко импровизирани офиса, много от които са украсени със знамена на 12-те нации, които са предоставили както пожарникари, така и противопожарно оборудване на Канада.

„Наистина доведохме Чили, доведохме Португалия, Испания, Корея, Бразилия. Все съвсем нови страни, с които не сме имали предварително установени отношения, и направихме междинни планове да привлечем тези хора“, каза Боковай. „Най-дългите ни отношения са със Съединените щати. Имаме споразумение със САЩ от 1982 г. и сме обменяли ресурси или от САЩ към Канада, или от Канада към САЩ, или и двете всяка година, с изключение на три от 1982 г. насам. най-големият сътрудник са Съединените щати."

СВЪРЗАНО: 

Що се отнася до това как се разпределят тези ресурси, Боковай каза, че всяка провинция отправя заявка до CIFFC, която след това координира тази заявка с съответната държава.

„Планираме маратон срещу спринт и мисля, че това е начинът, по който трябваше да гледаме на нещата през последните няколко месеца“, каза той. „Това е, което правим. Нашето предизвикателство е да подкрепим нашите агенции за управление на пожари и да им предоставим толкова ресурси, колкото е възможно да намерим. Намираме го за предизвикателство, но намираме за възнаграждаващо, когато сме в състояние да го направим.“

И ще трябва да го направят, без изобщо да знаят кога това ще свърши.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР