Лято 2020 е белязано от много отменени или отложени почивки

...
Лято 2020 е белязано от много отменени или отложени почивки
Коментари Харесай

Бум на жалби за провалени ваканции беляза лято 2020

Лято 2020 е белязано от доста анулирани или отсрочени почивки и пътувания, а това се отразява на броя на потребителските тъжби и сигнали, свързани с неосъществени ваканции. За последните 6 месеца близо 40 на 100 от жалбите и сигналите в Европейския потребителски център у нас са такива за провалени ваканции зад граница и анулирани полети, споделя шефът на центъра Соня Спасова пред. 

„ Тенденцията се резервира. Все още хората не пътуват или пък не са им върнати парите за отсрочени полети, анулирани полети от страна на самолетните компании “, посочи Спасова за предаването „ Чуй лятото “.

В огромна част от случаите потребителите упорстват да им се възстановят парите. Авиокомпаниите са затрупани с тъжби и тяхната обработка се забавя, регистрират от Европейския потребителски център в България. При някои от самолетните компании има забавяния от порядъка на месеци, без значение че в законодателството е очакван период от 7 дни. 

Другият вид преобладаващи тъжби, чийто брой надвишава този от предходни години, е за отпаднали почивки. „ Хората са си резервирали, да кажем, седмица в Париж или в Рим. Всичко зависи от типа на резервацията. Има резервации, които за жалост са най-често употребяваните – без право на безвъзмездна анулация. В този случай потребителят няма право да получи парите си назад. С помощта на нашата мрежа обаче ние се опитваме да водим договаряния с търговците, с хотелите, с местата за настаняване и в огромна част от случаите съумяваме да реализираме тип компромис “, отбелязва Соня Спасова.

За Европейския потребителски център у нас август тематично е бил отдаден на тематиката за подправените артикули.

„ Хората поръчват артикули, които се надяват да бъдат качествени, приятни за прилагане, комфортни за носене, в случай че са обувки или облекла. Впоследствие получават подправени артикули, които носят отчаяние. Последните сигнали, които получаваме, са свързани с незадоволително качествена козметика – било то парфюми, било кремове “, разяснява Спасова.

И съветва, когато поръчваме стока, да забележим авансово дали имаме контакт с търговеца, с цел да се оплачем, в случай че възникне проблем. Освен това, да обърне внимание и на самия уебсайт, дали има мнения от други консуматори и дали изглежда професионално изработен. На цената също би трябвало да се обърне внимание на цената, споделя тя. „ Ако един парфюм на страницата на формалния производители или дистрибутор коства 100 евро, в случай че го намерим за 10 или 20 евро, няма по какъв начин да чакаме, че ще бъде със същото качество, същата миризма, същата продължителност “, прибавя Спасова. 

Относно концертните събития, анулирани или отсрочени поради пандемията, важат разнообразни правила и разпореждания в другите страни на осъществяване на културните прояви, прецизира Соня Спасова. И прибавя, че помощта, предоставяна от Европейския потребителски център у нас, е безвъзмездна. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР