Лятното часово време започва в неделя, 31 март, в 2:00

...
Лятното часово време започва в неделя, 31 март, в 2:00
Коментари Харесай

От неделя започва лятното часово време: Как преместването на стрелките на часовника влияе на тялото ни? 

Лятното часово време стартира в неделя, 31 март, в 2:00 ч., когато стрелките ще би трябвало да се реалокират с един час напред. По този метод ще загубим един час сън, а ето по какъв начин преместването на стрелките въздейства на организма ни.

Събуждането с един час по-рано от нормално може да наруши нашия циркаден темп или естествения 24-часов часовник на тялото и да ни накара да се усещаме сънливи и дезориентирани, което от своя страна може да докара до други последствия за здравето.

Сънят е с неприятно качество
В нощта от събота против неделя би трябвало да си лягате час по-рано, с цел да намалите вероятността от неприятен сън. В изследване, оповестено в списание Sleep Science and Practice, съвсем 14 % от хората са споделили, че са спят по-лошо през двете седмици след лятното часово време през март 2021 година


В резултат на това може да сте по-малко бдителни, да реагирате по-бавно и като цяло да се чувствате сънливи. Всички ние разчитаме на дневната светлина и нощта, с цел да сигнализираме на телата си по кое време е време за пробуждане и сън, тъй че даже фините промени могат да нарушат циркадния темп, който ръководи нашата отмора.

Шофирането става все по-опасно
Проучване от януари 2020 година в Current Biology откри, че съдбовните пътнотранспортни катастрофи са се нараснали с шест % през седмицата на лятното часово време, като умората е най-често цитираната причина за злополуките.

„ Нашето изследване дава спомагателни, строги доказателства, че прекосяването към лятно часово време напролет води до негативни въздействия върху здравето и сигурността. „ Тези резултати от съдбовните пътнотранспортни катастрофи са действителни и такива смъртни случаи могат да бъдат предотвратени “, споделя създателят на проучването Селин Ветер.


По-чести са трудовите пострадвания
Проучване от 2009 година, оповестено в Journal of Applied Psychology, откри, че загубата на единствено един час сън може да бъде рискова, в случай че правите физически натоварваща работа. Способността за надзор и взимане на решения понижава, защото неналичието на сън визира префронталната кора на мозъка.

Авторът на проучването, Бърнс, изследва половин милион пострадвания измежду миньори за интервал от пет години и стига до извода, че в понеделник, деня след лятното часово време, пострадванията на работното място се усилват с повече от пет %.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР