Луксозно издание от 251 страници събра историята на първата българска

...
Луксозно издание от 251 страници събра историята на първата българска
Коментари Харесай

Издадоха нова книга за голямата атлетка на Монтана и България Йорданка Благоева

Луксозно издание от 251 страници събра историята на първата българска международна рекордьорка по лека атлетика Йорданка Благоева. Родената в монтанското село Горно Церовене известна българска спортистка през днешния ден гостува на кмета Златко Живков, с цел да му връчи образец от отпечатаната неотдавна биография. Заглавието на книгата е „ Босоногата кралица – Йорданка Благоева и седемте крачки към върха”, а създател Юлия Пискулийска. При визитата си в Монтана популярната лекоатлетка бе придружавана от Митко Димитров – шеф на общобългарска фондация ТАНГРА ТанНакРа – издател на биографичния алманах с текстове и фотоси.
Той е обръщение към младежите и роман за годините на неизменност, труд и тествания, през които се минава до часа на триумфа.
Многократната балканска и републиканска шампионка от 1963 до 1980 година прави първия български връх в скок височина през 1872 година в Загреб, когато преодолява летвата на 194 см с коремно - претъркалящ жанр. Няколко месеца по-рано Благоева става сребърен медалист от олимпиадата в Мюнхен. През 1973 година в Ротердам – Холандия, реализира международен връх и в зала с 192 сантиметра висок скок и е оповестена за най-хубава атлетка на Европа.
За часовете преди скокът Йорданка Благоева написа:
„ Трябва да поддържаш топлината си, само че и да имаш нюх – да не допуснеш изтощеност. И по този начин – с часове. Накрая когато си най-уморен, би трябвало да преодолееш най-високата летва. Летвата, обичана и ненавиждана. Засилваш се седем крачки, последните няколко слизаш ниско долу и …излиташ. Минаваш като птица над летвата. Падаш на скочището и виждащ по какъв начин летвата те гледа някъде от високо. Сякаш ти споделя: „ Позволих и да прелетиш над мен”. Или я прегръщаш и падаш дружно с нея. Сякаш ти е ядосана и не те пуска да прелетиш. Това са незабравими мигове. Седем крачки и момент полет. Миг, който е събрал труд, ограничения, години пот. Но момент на висшо удоволствие”.
Енергията на родното място е другото чувство, значимо за Благоева. „ Мога да го сравня единствено с това да чуеш българския химн на стълбицата на победителите”, споделя тя. Любовта към родното, връзката с природата и хората, заемат огромна част от биографичната книга, а заглавието „ Босоногата кралица” атлетката изяснява по този начин:
„ По мое време нямаше шпайк за маховия крайник и в действителност с него скачах боса. Много обичам да съм боса и на националните лагери в „ Спортпалас” непрестанно ходех боса. Затова всички ме назоваха Босоногата кралица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР